ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mord på hög militär skakar Sri Lanka

Stockholm TT · 26 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Generalmajor Parami Kulatunga dödades av en självmordsbombare som körde sin motorcykel in i generalens bil. Ytterligare fyra personer, inklusive bombmannen, dödades.

Militären lade skulden för dådet på LTTE-gerillan, Tamilska Eelams befrielsetigrar, som inte hade någon omedelbar kommentar.

Enligt president Rajapakse visade mordet att LTTE ignorerar det internationella samfundets upprepade maningar att upphöra med allt våld och alla terrorhandlingar.

Förra veckan sökte Rajapakse direktkontakt med gerillan för att få till stånd två veckors vapenvila. Men rebellerna har gjort klart att de inte går vid sidan av de norska fredsmäklarna. -Vi har inget som helst förtroende för den lankesiska regeringen och kommer att fortsätta med den norska kanalen, sade en talesman för LTTE:s fredssekretariat till Reuters. Över 60 000 människor har mist livet i tre decennier av etniskt inbördeskrig, där tamilska tigrarna försökt skapa ett självständigt hemland för cirka två miljoner tamiler.

Fredssamtalen bröt samman 2003 och de norska medlarna har sedan förgäves försökt få parterna till förhandlingsbordet.

Hittills i år har våldet krävt omkring 700 människors liv, de flesta civila.

LTTE har länge använt sig av självmordsbombare både i strid och vid riktade mord. I april angrep en kvinnlig självmordsbombare arméhögkvarteret där befälhavaren skadades. Attacken utlöste flygbombningar mot rebellerna.

Måndagens bombattack inträffade i staden Panipitiya en mil från en stor militärbas. Ögonvittnen berättar att explosionen skakade staden och att rök syntes stiga mot skyn.

Passagerare i en mindre lastbil, en trehjulig taxi samt en skåpbil fördes skadade till sjukhus sedan deras fordon också träffats av bombexplosionen.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro