ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mördad pojke utsatt för systematisk misshandel

Stockholm TT · 8 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Mamman och hennes sambo åtalades på tisdagen vid Eksjö tingsrätt, misstänkta för mord alternativt grov misshandel och grovt vållande till annans död. Pojken hade också fått utstå en rad andra grova brott under en månads tid innan han dog.

Det är en studie i ofattbar grymhet som åklagare Erik Handmark beskriver i åtalet mot den 30-åriga mamman och hennes 39-årige sambo. Allt utspelades i det torp som mannen hyrde i det lilla samhället i Nässjötrakten.

När TT på tisdagen besökte torpet i Smålandsskogarna, där polisens avspärrningsband ännu hänger kvar, brann adventsstaken fortfarande i fönstret och ljusen i utegranen. En idyll som dolde en helt annan brutal verklighet.

Åklagaren är klart personligt berörd: -Det går inte att vara oberörd när man utreder den här typen av brott. Här har förekommit grymheter och rent sadistiska inslag och därtill riktat mot ett försvarslöst förståndshandikappat barn, säger Handmark. Tid för elände Åklagaren tror att pojken blivit mördad någon gång i mitten av januari. Då hade han plågats i en månads tid under tortyrliknande former. Han hade naken tillfogats stötar av elstängslet mot bland annat sina genitalier.

Han har misshandlats med vedträn och livremmar och vid flera tillfällen tvingats ut naken i snön. Paret har tvingat i honom sprit genom en tratt.

Kvinnan flyttade in i 39-åringens torp i september. I början tycks det har fungerat bra, men i mitten av december hände något. -Man får en bild av att pojkens skolgång under hösten fungerade bra. Men i december händer något som gör att paret är mer hemma och det konsumeras ganska mycket alkohol. Det finns mer tid för elände, säger Handmark. Åklagaren bygger mycket av sin bevisning på mammans berättelser. Till en del anser han sig ha teknisk bevisning som styrker åtalet. Det gäller till exempel att pojkens blod hittats i en dammsugarslang som använts som tortyrinstrument vid ett tillfälle. Även skadorna i rättsläkarprotokollet stämmer till delar med de berättelser mamman gett. Svept kroppen i plast Paret anklagas också för brott mot griftefriden. De har svept in kroppen i en filt och några plastsäckar och låtit honom ligga i ladugården i cirka fem dagar. De lastade in honom i mannens bil i ett försök att göra sig av med honom i trakterna av Valdemarsvik. Det misslyckades av någon anledning och kroppen hamnade i ladan igen.

I slutet av januari borrade de med motorsåg upp ett hål i isen i Lovsjön, söder om Jönköping. Dagen därpå fördes kroppen dit och nedsänktes. I samband med häktningsförhandlingen föll mamman till föga och pekade ut dumpningsplatsen.

Sambon erkänner brott mot griftefriden och det grova falsklarmet i samband med att paret anmälde pojken försvunnen i Göteborg den 29 januari. Men i övrigt nekar båda till åklagarens anklagelser.

Kvinnan nekar eftersom hon anser sig blivit tvingad eller hotad av mannen. -Mannen nekar eftersom han inte haft något uppsåt till brott. Han skyller på mamman. Enligt honom har det inte hänt så mycket, säger åklagaren.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro