ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mördade Eva-Marrees mamma lurades av nätbluffen

Josefin Svenberg · 10 Dec 2013
Uppdaterad 10 Dec 2013
Mördade Eva-Marrees mamma lurades av nätbluffen Zenitha fick en chock när hon fick reda på att mordet på Marcia Karlsson var en bluff.   

Mördade Eva-Marrees mamma lurades av nätbluffen Zenitha fick en chock när hon fick reda på att mordet på Marcia Karlsson var en bluff.    Foto: Urban Brådhe


Tusentals människor berördes av historien om mördade Marcia Karlsson. Lika många upprördes när Metro avslöjade att allt bara var en nätbluff. En av dem som lurades var Zenitha Smith Westberg vars dotter mördades i sommar. – Jag blev jävligt förbannad, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Mördade Eva-Marrees mamma lurades av nätbluffen 
  Metro avslöjade bluffen.
Mördade Eva-Marrees mamma lurades av nätbluffen Metro avslöjade bluffen.Foto: Urban Brådhe
Mördade Eva-Marrees mamma lurades av nätbluffen 
  Zenithas dotter Eva-Marree.
Mördade Eva-Marrees mamma lurades av nätbluffen Zenithas dotter Eva-Marree.Foto: Privat

Zenitha Smith Westberg läste Madeleines inlägg om vännen Marcia med andra ögon än många av oss andra – nämligen som nära anhörig till ett mordoffer. Zenithas dotter Eva-Marree var bara 27 år när hon i somras höggs ihjäl av fadern till hennes två barn.

– Först läste jag den här Madeleines Facebook-inlägg och sedan kom jag in på hennes blogg. Jag kände med henne. Dels kändes det som att Marcia också blivit offer för det meningslösa våldet, precis som Eva-Marree. Sedan vet jag att man känner sig väldigt ensam när något sådant här händer. Därför ville jag visa henne att det finns fler i samma situation som kan förstå hur hon känner.

Madeleine var den första anhöriga till ett mordoffer som Zenitha själv hörde av sig till. I söndags kommenterade hon Madeleines blogginlägg och skrev bland annat ”beklagar sorgen verkligen och känner med dig”.

Men på tisdagsmorgonen möttes hon av de chockerande rubrikerna om Metros avslöjande; mordet på Marcia var en nätbluff. Marcia hade aldrig existerat, och därmed aldrig mördats, och bilderna föreställde en ovetande ung kvinna vid namn Hennie.

– Jag blev jävligt förbannad, rent ut sagt. Det är obegripligt att någon kan sjunka så lågt. Det är ett hån mot alla oss vars nära anhörig eller vän blivit mördad.

Redan innan hon fick veta att Marcia-historien var en bluff blev Zenitha lite misstänksam mot att historien ändrades.

– I det första inlägget jag läste stod det inte någonting om att det var två personer från en flyktingförläggning som skulle ha mördat Marcia – sedan tryckte man plötsligt väldigt mycket på den biten. Nu får det mig att undra om det är något rasistiskt uppviglingsförsök som ligger bakom.

Zenitha och hennes familj har själva varit utsatta för näthat och elaka kommentarer på anonyma sajter efter mordet. Zenitha tror att den eller de som ligger bakom Marcia-historien hade fortsatt om inte bluffen avslöjats.

– Men tyvärr kommer de väl bara att vänta tills det här har blåst över, sedan kommer det någon ny historia. Om den eller de hade någon anständighet i kroppen går de ut och ber om ursäkt, men det kommer de ju inte att göra. Den här typen av människor ger sig inte, de lever på att sparka på de som redan ligger ner. Domen mot mannen som i somras knivmördade Zenitha Smith Westbergs dotter Eva-Marree kom för drygt en månad sedan. Bakgrundet till mordet var en vårdnadstvist och Västerås tingsrätt dömde 31-åringen till 18 års fängelse då det handlade om ”fullständigt besinningslöst våld”. 

Mannen skulle ha dömts till livstid, men domstolen ansåg att det faktum att mannen var medicinerad när mordet inträffade är en förmildrande omständighet. Såväl åklagaren som den dömdes advokat överklagade domen.► Så undviker du att dela falska uppgifter på Facebook

► Fejkad mordhistoria spreds på Facebook

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro