ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mördade för en bil

Lina Färm · 12 Sep 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
Polisens bild från mordplatsen.

Polisens bild från mordplatsen.


De båda männen i Surte avrättades kallblodigt i skogen

klar

Artikellänk är kopierad

MORD De två män som avrättades med en AK 4 i Surte den 26 april dog för en Mercedes skull. Det menar kammaråklagare Patrik Tilly, som i går åtalade tre män för mord respektive medhjälp till mord och skyddande av brottsling. En av de skjutna männen, en 39-åring, hade anlitat en kriminell person för att få hjälp att få tillbaka sin bil av det gäng som tagit den. En tidig vårmorgon åker han tillsammans med en 21-årig kompis upp till Fågeldammsvägen. Med sig har de ett kuvert med 45 000 kronor, pengar som de tror ska ges i utbyte mot Mercedesen. När de närmar sig den plats där de snart ska dö filmar en av dem färden med sin mobilkamera.

På filmen som polisen i går spelade upp syns den röda jeepen som eskorterar dem till platsen. I bakgrunden hörs kompisarna småprata och lyssna på radio. – Det gav mig rysningar i kroppen att se det. De filmade färden mot sin egen död, ovetande om vad som skulle hända, sa spaningsledare Per-Olof Johansson. När männen möter den kriminelle mannen och dennes kompis, blir det inget utbyte. I alla fall kommer ingen Mercedes.

I stället hamnar 21-åringen en stund senare på rygg mot marken, ovanför honom riktar en man en AK 4 mot hans högra öga och trycker av. Även 39-åringen skjuts i huvudet på nära håll, och båda två har flera skottskador, i ryggen, bröstet och låret. – Det här var inget annat än en ren avrättning, och 21-åringen var antagligen bara på fel plats vid fel tillfälle, sa Patrik Tilly. Kuvertet med pengarna återfinns inte. Mördaren åker tillbaka samma väg som de kom, plockar isär vapnet och gräver ner det i skogen. En tredje man hjälper till att gömma den röda jeepen. Men polisen hittar flera spår. Med hjälp av bland annat en videofilm från en Statoilmack, gärningsmännens mobiltelefonsamtal och teknisk bevisning som exempelvis blodspår, kan man gripa männen. – I mitten av sommaren berättade en av de gripna hur det hela gått till, och hans berättelse styrker vår bevisning. – Den som är åtalad för mord nekar fortfarande, sa kammaråklagare Patrik Tilly. Rättegången börjar på fredag. Den mordåtalade mannen är tidigare dömd för vapenbrott och narkotikabrott. Han har hela tiden uppgett att han är 34 år och libysk officer från Muammar Khaddafis specialförband. Vid husrannsakan hittade polisen hans födelseattest, som visar att mannen i stället är 23 år och kommer från Tunisien, där man även hittat hans familj.

klar

Artikellänk är kopierad

Lina Färm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro