ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mördade sin fru – får terapi i radio

Leif Oldenburg · 24 Okt 2012
Uppdaterad 24 Okt 2012
Eva Rusz ger mördare terapi i direktsänd radio. 

Eva Rusz ger mördare terapi i direktsänd radio.  Foto: Scanpix/All Over Press


Han dömdes för mord på sin hustru. Nu får han terapi i direktsänd radio. Terapeuten: Det handlar om att förstå och gå vidare.

klar

Artikellänk är kopierad

Han mördade sin fru och barnen vill inte längre veta av honom. I dag sänds första programmet i en två månader lång terapisession med den dömde mördaren.

– Vi tänkte länge på lämpligheten innan vi tog beslutet att sända programmet. Men jag tror att det finns ett allmänintresse i att förstå vad som händer i huvudet på en människa som begår sådana här handlingar, säger psykoterapeuten Eva Rusz som varje onsdag fram till jul samtalar med mannen i Radio 1.  

För tio år sedan hamnade mannen i ett gräl med sin hustru och ströp henne till döds. Han var påverkad av alkohol och droger. Mannen dömdes till tio års fängelse för mord och frigavs efter två tredjedelar av strafftiden. Han är i dag i 40-årsåldern.

– Han har varit fri i några år och mår fortfarande mycket dåligt av vad han har gjort. Han ska inte sitta och förklara sig. I stället handlar det om att förstå och gå vidare, säger Eva Rusz.

Socialstyrelsen har godkänt att terapin bedrivs i direktsänd radio och Eva Rusz kommer föra journal. Mannens barn vill inte ha kontakt med sin pappa och har inte godkänt programmet.

– Han har sonat sitt straff. Det är dags att förstå, säger Eva Rusz.

Yvone Jürgenssons 21-åriga dotter Helle var ett av offren när Mattias Flink sköt sju människor till döds i Falun 1994. Hon är kritisk till programmet.

– Mördare ska förklara sig i domstol, inte i medierna. För några år sedan såg jag en tv-intervju med Flink. Det rev upp såren igen, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro