ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mördade två svenskar: Nu vill han ha resning

Josefin Svenberg · 28 Feb 2012
Uppdaterad 27 Feb 2012
David Tamihere dömdes för morden på de två svenskarna.

David Tamihere dömdes för morden på de två svenskarna. Foto: Scanpix


Nästan 22 år efter att han dömts – och avtjänat straffet – för det brutala dubbelmordet på ett svenskt par i Nya Zeeland vill nu David Tamihere, 58, att rättegången tas om. – Jag håller det för osannolikt att han får resning, säger kriminologen Leif GW Persson.

klar

Artikellänk är kopierad

Heidi Paakkonen och Urban Höglin försvann när de semestrade i Nya Zeeland 1989. Än i dag har Heidis kropp inte återfunnits. Nya zeelendaren David Tamihere fömdes för morden på de båda. Nyligen  blev han villkorligt frigiven.
Heidi Paakkonen och Urban Höglin försvann när de semestrade i Nya Zeeland 1989. Än i dag har Heidis kropp inte återfunnits. Nya zeelendaren David Tamihere fömdes för morden på de båda. Nyligen blev han villkorligt frigiven.Foto: Scanpix

David Tamihere, 58, är en av Nya Zeelands mest beryktade mördare. Han blev nyligen villkorligt frigiven efter att ha avtjänat 20 år i fängelse för morden på svenska Heidi Paakkonen, 21, och Urban Höglin, 23 – men Tamihere hävdar fortfarande att han är oskyldig och begär nu resning.

Misstankarna riktades mot den kända förbrytaren Tamihere strax efter att det unga paret från Storfors i Värmland försvunnit i den nyzeeländska vildmarken i april 1989 och året därpå dömdes han. Enligt Tamiheres cellkamrater har han skrutit om morden, men i förhör har han bara erkänt att han stulit det svenska parets bil och tillhörigheter.

I november 2010 blev Tamihere villkorligt frigiven och nu vill alltså 58-åringen att rättegången tas om.

– Det handlar om principen. Jag fick inte en rättvis rättegång, säger David Tamihere till den nyzeeländska tidningen Metro Magazine.

I sin första intervju sedan han frigavs säger Tamihere även att bevisen emot honom endast var indicier, och han tror att polisen manipulerat vittnen och bevis. Tamihere säger att han beklagar många saker han gjort – dock inte morden på svenskarna.

– Jag hade inget med det att göra. Men jag kan förstå hur upprörda offrens familjer är, säger Tamihere till tidningen.

När Metro ringer Heidis mamma har hon ännu inte nåtts av nyheten att Tamihere vill att rättegången tas om.

– Jaha, varför det? suckar hon. Det blir mer otrevligt när det kommer upp igen. Men det blir väl ingen större skillnad för oss, vi får ju ha med oss det så länge vi lever ändå. Vi kommer ju aldrig få något svar.

Leif GW Persson: Resning skulle förvåna

Kriminologen Leif GW Persson minns fallet med Urban Höglin och Heidi Paakkonen. Han tror inte att David Tamihere kommer frias från mordmisstankarna.

– Det händer inte. Nu är jag inte någon expert på Nya Zeelands rättssystem, men den typen av resningar är väldigt sällsynta i hela västvärlden. Jag håller det för osannolikt att han får resning, säger Persson.

Han berättar att Sverige endast har haft fem resningar i mord till den tilltalades förmån under de senaste 100 åren – om man inte räknar med Thomas Quick, ”han är ju speciell”.

– Möjligheten att få resning i Nya Zeeland är nog ungefär som i Sverige. Jag skulle bli förvånad om det var fler resningar där, säger Leif GW Persson.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro