ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mördades av IS – för att hon vågade rapportera om livet under deras styre

Hugo Ewald · 6 Jan 2016
Uppdaterad 6 Jan 2016

Foto: Facebook


Den 30-åriga bloggaren Ruqia Hassan ska enligt The Guardian och lokala journalister ha mördats av Islamiska staten (IS). Hassan, som skrev under pseudonymen Nisan Ibrahim, tillhörde en grupp aktivister som försökte skildra livet i IS-styrda al-Raqqa.

klar

Artikellänk är kopierad

Ett av Hassans Facebookinlägg.
Ett av Hassans Facebookinlägg.

Under tisdagen kunde lokala aktivister och journalister i den IS-styrda staden al-Raqqa rapportera om att den 30-åriga bloggaren och medborgarjournalisten Ruqia Hassan mördats av terrorgruppen. Hassan mördades redan i september, men hennes död uppmärksammades först efter att IS påstått att hon fortfarande var vid liv, enligt The Guardian.► LÄS MER: Karolinas son Lukas, 18, dog som IS-krigare i Syrien

Hassan ska ha studerat filosofi i Aleppo och sedermera kommit att bli en del av oppositionen mot Syriens diktator Bashar al-Assad. När IS kom att ta över al-Raqqa vägrade hon att lämna staden.

Istället kom hon att på sin Facebooksida, där hon skrev under pseudonymen Nissan Ibrahim, att skildra livet under IS.

"Varje dag förbjuder de någonting. Förbjudet, förbjudet, förbjudet... Jag önskar att något någon dag ska tillåtas", skriver hon bland annat på sin Facebooksida som fortfarande är öppen. Det går också att läsa om hur hon kritiserar turkiets agerande gentemot IS och om svårigheterna att veta vad som egentligen kommer att hända härnäst.

"Ok, men om vi inte vill ha IS... Och vi inte vill att koalitionen ska bomba IS...Och vi inte vill att den Fria syriska armen ska slåss mot IS...Vad vill vi då egentligen?", skriver hon bland annat.

Aktivistgruppen som först rapporterade om Hassans död menar att hon inte är den enda kvinnliga journalisten som mördats av IS, men att de inte känner till identiteten hos de andra.

I december mördade IS Naji Jerf, som var chefredaktör för den självständiga tidningen Hentah, som kritiskt granskat IS.► LÄS MER: IS: Ta organ från levande fångar

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro