ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Mördades efter kyssbild – här är allt du behöver veta om kidnappningsmordet

Linnea Bergman · 14 Jul 2017
Uppdaterad 15 Jul 2017
Dom har fallit i det uppmärksammade mordfallet efter kidnappningen av en 23-årig man i Gävle.

Dom har fallit i det uppmärksammade mordfallet efter kidnappningen av en 23-årig man i Gävle. Foto: TT.


En aprildag förra året slets en 23-årig man in i en bil på Slottstorget i centrala Gävle. Det skulle bli upptakten till ett uppmärksammat hedersmord. På fredagen dömdes fem personer till livstids fängelse. Metro har listat det du behöver veta om kidnappningsmordet.

klar

Artikellänk är kopierad

Hur gick kidnappningen till?

På kvällen 4 april 2016 stannade två bilar vid Slottstorget i centrala Gävle. En joggare var den första att slå larm klockan 20.40. Joggaren hade då precis blivit vittne till hur några personer med huvor slet in en man som skrek för sitt liv i en bil. Joggaren berättade även att en kvinnan stod bredvid och betraktade kidnappningen.

Vad hände sen?

Personerna tvingade in mannen i bilen och började åka mot Sundsvall. Under resan misshandlades han och ströps till döds. Mannens kropp dumpades och hittades ungefär två veckor efter mordet i ett skogsområde i den lilla byn Maj utanför Sundsvall.

Varför mördades 23-åringen?

Tingsrätten skriver att motivet till mordet står att finna i en eller flera bilder i sociala medier. Den 23-årige mannen hade haft en relation med en kvinna som var gift. Kvinnan skiljde sig från sin man, men gjorde senare även slut med pojkvännen. Under en hemlig kärlekssemester när kvinnan fortfarande var gift hade hon och 23-åringen tagit bilder samtidigt som de kysstes.

Efter uppbrottet hämnades 23-åringen genom att lägga upp en eller flera kyssbilder på Facebook, och även skicka vänförfrågningar till kvinnan och hennes exmakes släktingar. Bilderna spreds till släktingar både i Sverige och utomlands.

På vilket sätt bedömer tingsrätten att heder är inblandat?

Flera av de dömda har själva nämnt heder i förhör. En av männen har sagt att om en kvinna är otrogen måste både mannen hon är otrogen med och kvinnan själv dö. Männen har även förklarat att om en kvinna är otrogen blir hedern en sak både för den äkta mannens och hennes egen familj.

Den inblandade kvinnan har även själv i ett samtal med en kvinnofridslinje beskrivit bilderna som spreds på henne och expojkvännen som ”värre än nakenbilder”.

Tingsrätten skriver: ”Enligt tingsrättens bedömning var det spridningen av fotografiet/fotografierna som var det avgörande motivet för att döda (den mördade personens namn) och det stämmer väl överens med vad som framkommit om synen på familjens och den äkta mannens upprättande av sin heder.”

Vad blev domen i Gävle tingsrätt? 

Totalt är det sex personer som nu har döms för inblandning i mordet. Fem av dem döms till livstids fängelse för mord. Det handlar bland annat om exflickvännen och hennes exman. En sjätte person döms också för mord men får istället fängelse i 14 år eftersom han var under 21 år gammal när mordet begicks. Den personen döms även till utvisning.

Två andra personer stod åtalade. Den ena för medhjälp till människorov och mord och den andra för skyddande av brottsling. Båda dessa frias av tingsrätten.

Hur motiverar tingsrätten domen?

Det står i domen att planerna på att mörda 23-åringen troligtvis redan tog fart i början av 2016. De dömda gärningsmännen kan enligt tingsrätten kopplas till både Gävle, där kidnappningen skedde, och till Sundsvall, där kroppen dumpades, genom bland annat sina mobiltelefoner.

Tingsrätten skriver även att det finns en rad försvårande omständigheter. Kidnappningen kunde genomföras först efter att 23-åringen lockats till Gävle av sin exflickvän som sa att hon hade blivit utslängd av sin familj. Enligt flera vittnen stod hon lugnt bredvid bilen och såg på när expojkvännen sedan kidnappades. Agerandet har präglats av förslagenhet, särskilt från exflickvännens sida som ”lurade in honom i en dödsfälla” skriver tingsrätten. Mannen måste även ha känt en oerhörd dödsångest, under en inte kortvarig tid, eftersom han misshandlades innan han ströps, enligt tingsrättens bedömning.

Varför är det här ett ovanligt fall?

En av anledningarna är att hedersmord på män är relativt ovanligt om man jämför med hedersmord på kvinnor. Två ärenden som tidigare fått stor uppmärksamhet var mordet på Abbas Rezai, som dödades under tortyrliknande former av sin flickväns familj i Högsby 2005 och kafémordet på Hisingen i Göteborg 2012, där en 20-årig man höggs ihjäl med minst 25 knivhugg.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro