ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mördarbakterien dödar på ett dygn

Frida Sundkvist · 28 Aug 2013
Uppdaterad 26 Okt 2016

Den köttätande mördarbakterien sprids i norra Stockholm, skriver Dagens Medicin. Bakterien är aggressiv, livsfarlig – och den kan spridas med vanlig halsfluss. Forskarna är oroade.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Urban Brådhe

Sjukdomstillståndet nekrotiserande fasciit, orsakad av bland annat köttätande mördarbakterier, kan ta livet av en människa på mindre än ett dygn. För att ha en chans att överleva måste all infekterad vävnad tas bort omgående. 

– Bakterien kan bli oerhört aggressiv. Enda sättet att hindra framfarten är att operera omedelbart och ge antibiotika, säger Ardalan Rahimi, läkare på ortopeden på Danderyds sjukhus, till Metro.

►Karin, 41, var nära amputationSå skyddar du dig mot mördarbakterienEnligt internationell statistik borde ett sjukhus med lika stort upptagningsområde som Danderyds sjukhus ha cirka två fall per år. Men när forskarna började räkna visade det sig att 29 fall av nekrotiserande fasciit konstaterats vid sjukhuset sedan 2010, skriver Dagens Medicin.

Nu ska Ardalan Rahimi och de övriga forskarna ta reda på varför fler fall än väntat har rapporterats här. Forskarna är övertygade att nekrotiserande fasciit har ökat även i resten av Sverige, och även i övriga delar av västvärlden.

Bakterien drabbar äldre såväl som barn. I juli drabbades en sjuårig flicka i Sundsvall. Hon fick omedelbar vård och efter en första operation där benet skars upp, flögs hon till Karolinska sjukhuset där hon opererades igen och därefter fick ligga i tryckkammare med antibiotika i dropp. Flickan överlevde. 

Hur många av de drabbade som avlidit av bakterien kan forskarna inte svara på. Känt är att internationellt är dödligheten cirka 16 procent av dem som smittats.

Akutmottagningar missar ibland att ställa rätt diagnos. Forskarna hoppas att deras siffror ökar medvetenheten på akutmottagningarna.

– Det har hänt att man missat. Om man missar den på morgonen kan det vara för sent på kvällen, förklarar Ardalan Rahimi. 

Han vill lugna den som tror sig ha symtomen.

–  Sjukdomen är trots allt extremt ovanlig. Symtomen är så svåra att man alltid söker akutvård för den.

klar

Artikellänk är kopierad

Frida Sundkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro