ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mördaren tros ha skjutit fel person – på fredagen skulle Shayan ha fyllt 23

Fredrik Samuelson · 2 Nov 2018
Uppdaterad 4 Nov 2018
Shayan Gaff begravdes under torsdagen. Enligt polisen sköt mördaren med största sannolikhet fel person.

Shayan Gaff begravdes under torsdagen. Enligt polisen sköt mördaren med största sannolikhet fel person. Foto: Privat/IBL


Shayan Gaff sköts till döds på öppen gata för två veckor sedan. På torsdagen begravdes han – och på fredagen skulle han ha fyllt 23 år. Vad är det som händer? Det här måste få ett stopp”, säger Shayans kusin Sana Jaff, 21.

klar

Artikellänk är kopierad

Shayan Gaff, 22, sköts till döds på söndagen den 21 oktober utanför en restaurang i Segeltorp utanför Stockholm. Polisens teori är att gärningsmannen misstagit Shayan för någon annan eftersom han själv inte hade någon koppling till kriminalitet.

På torsdagen begravdes han i det muslimska gravkvarteret på Strandkyrkogården i Tyresö. Flera hundra personer närvarade och ville ta farväl.

– Det har bara gått två veckor och man förstod knappt att det var Shayan vi skulle begrava. Innan begravningen var det väldigt tufft men nu har han i alla fall fått vila. Det var skönt att få till begravningen. Vi är jättenöjda med den, säger Shayans kusin Sana Jaff.

Skulle ha fyllt 23 på fredagen

På fredagen skulle Shayan Gaff ha fyllt 23 år. På kvällen ska släkten samlas för att minnas honom.

– Jag har två farbröder och vi tre familjer är som en enda stor familj, så vi umgicks väldigt ofta. Hans vänner hade sedan tidigare planerat en överraskningsfest som han visste om. Men tyvärr… nu blir det inte så. Men vi kommer att samla vänner och familj för att hedra honom och prata minnen, säger Sana Jaff.

Sana Jaff beskriver sin kusin med varma ord. Förutom att studera till gymnasielärare jobbade Shayan extra på ett apotek. Han gillade fotboll, ville i framtiden gifta sig, bilda familj och hjälpa ungdomar.

– Han var enkel och ärlig och sa inte något ont om någon. Han ställde upp och skjutsade släktingar till Arlanda. Han var en vanlig kille. Jag har inga ord. Det är svårt att beskriva med ord sorgen man känner. Varför han?

Shayan Gaffs studiekompisar från universitetet har gjort ett kollage till honom. Till höger syns Shayan Gaff och hans kusin Sana. Foto: Privat
Shayan Gaffs studiekompisar från universitetet har gjort ett kollage till honom. Till höger syns Shayan Gaff och hans kusin Sana. Foto: Privat

Kom från irakiska Kurdistan till Sverige

Shayans föräldrar kom i början av 1990-talet till Sverige från irakiska Kurdistan, en region som härjats av krig och konflikter under Saddam Husseins styre.

– Hans föräldrar kom hit till Sverige för att deras barn skulle få en trygg uppväxt och så får de tillbaka det här. Vad är det som händer? Det här måste få ett stopp. Hans mamma sa på begravningen: ”Så som vi begraver min son i dag, så måste vi begrava det här Sverige som är nu”. Vi vill ha tillbaka det trygga Sverige, säger Sana Jaff.

Hon tror att flera saker behöver göras för att minska kriminaliteten och komma till rätta med gängskjutningarna i Stockholm.

– Det är så uppdelat i dag. Här, i förorterna, lägger vi alla utlänningar. Fritidsgårdar för ungdomar prioriteras inte. Ungdomar står och hänger i centrum och har inget ställe att vara på. Ta hand om ungdomarna, för det är de som begår sådana här saker. De har inga förebilder.

Släkt och vänner planerar en manifestation mot gatuvåldet och arbetar med en namninsamling för att få regeringen att agera.

Polisen tror att gärningsmannen tog fel person

Polisen har sagt att ingenting tyder på att gärningsmannen var ute efter Shayan Gaff. Enligt polisen var han inte inblandad i någon kriminalitet, inte känd av polisen och allt tyder på att han var oskyldig.

”Shayan Gaff föll offer för det hänsynslösa gängvåldet”, skriver kriminalkommissarie Fredrik Gårdare, som leder utredningen, på Twitter.

Den som har information att lämna kring mordet uppmanas kontakta polisen på 11414.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro