ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mördarens miss – giftet går att spåra

Marek Markowski och Daniel Denisiuk · 29 Nov 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Här på 7 Down Street i stadsdelen Mayfair i London ligger Metros internationella huvudkontor, där spår av ämnet polonium 210 har påträffats.
Här på 7 Down Street i stadsdelen Mayfair i London ligger Metros internationella huvudkontor, där spår av ämnet polonium 210 har påträffats.Foto: Bertrand Langlois/AFP PHOTO

RADIOAKTIVT ÄMNE. Den förre ryske agenten Alexander Litvinenko dog av polonium 210. Det radioaktiva ämnet har många fördelar och bara en nackdel: när det har upptäckts är det ganska lätt att ringa in gärningsmännen. Polonium 210 avger kraftig alfastrålning. Även en svag dos på 0,001 gram kan döda en välmående man på 2–3 veckor. Ämnet är alltså dödligt, men eftersom det är så svårt att framställa kräver det ett avancerat laboratorium i ett land som har tillgång till avancerad teknik. Och utan ett statligt laboratorium är det knappast möjligt att få fram. Även en väldigt rik person skulle ha problem att skaffa polonium på svarta marknaden. Så att någon regering har varit inblandad i Litvinenkos död är högst troligt. Ryssland har kapacitet, men det har också en rad andra länder. Frågan är vem och varför någon skulle vilja mörda Litvinenko. Är det som Ryssland hävdar, ett sätt att skada Kremls rykte? Eller är det kanske ett sätt att skrämma andra avhoppare att tänka efter mer än en gång innan de byter sida? Det hävdar i alla fall den forne KGB-avhopparen Oleg Gordievskij.

klar

Artikellänk är kopierad

Marek Markowski och Daniel Denisiuk
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro