ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mördargetingen fortsätter sprida sig i Europa – kan komma till Sverige

Linnéa Borgert · 7 Maj 2017
Uppdaterad 7 Maj 2017
Mördargetingen har tagit sig över till andra sidan av engelska kanalen.

Mördargetingen har tagit sig över till andra sidan av engelska kanalen. Foto: Science Photo Library/IBL


Den kan äta 50 honungsbin om dagen och bona är stora som badbollar. Sammetsgetingen, också kallad mördargetingen, fortsätter att sprida sig i Europa. Än har den inte påträffats i Sverige, men bihälsokonsulenten Preben Kristiansen uppmanar allmänheten att hålla utkik.

klar

Artikellänk är kopierad

Flera har dött till följd av en allergichock från mördargetingens stick, men det finns egentligen ingenting som tyder på att sammetsgetingen är farligare för människan än en vanlig geting. Enligt Preben Kristiansen, bihälsokonsulent på Sveriges biodlares riksförbund, är det honungsbina vi borde vara oroliga för – sammetsgetingens främsta föda. En enda geting kan döda och äta 50 honoungsbin per dag.

– Den kan helt klart förstöra bisamhällena och det blir problem för biodlingen. Om många samhällen blir förstörda får det betydelse för pollineringen, säger han.

Sammetsgetingen, eller Vespa velutina som den heter på latin, har inte kommit till Sverige, men det är inte omöjligt att den är på väg.

– Det kan man inte utesluta. Då skulle det förmodligen endast handla om de sydligaste delarna av Sverige. I Skåne och Blekinge tror jag att den skulle kunna trivas, säger Preben Kristiansen.

Foto: Loic Poidevin/Nature Picture Library/IBL

Har tagit sig upp till England

Sammetsgetingen härstammar från Asien, men i början av 2000-talet lyckades den ta sig till Europa. Troligtvis handlar det om en enda drottning som kom med en kruktransport från Kina till Frankrike.

Den spred sig snabbt till större områden i Frankrike och därefter till närliggande länder.

– Den har spridit sig rätt kraftigt i norra Italien. Den har också påträffats i Spanien och Portugal. Några få fynd har gjorts i Belgien och i Tyskland, berättar Preben Kristiansen.

Biodlare på andra sidan engelska kanalen har de senaste åren levt i skräck för att sammetsgetingen ska lyckas ta sig över till de brittiska öarna. Och i september förra året besannades deras farhågor då man hittade getingen på två olika platser i England, enligt Kristiansen.

Finns en beredskapsplan

Jordbruksverket har en beredskapsplan för hur man ska agera om mördargetingen kommer till Sverige. I sommar kommer Sveriges biodlares riksförbund att hålla beredskapsövningar och genomföra undersökningar i Sverige, berättar Peber Kristiansen.

Han uppmanar också allmänheten att hålla utkik efter getingen.

– Vi, Jordbruksverket och några organisationer till har gått ut med information till allmänheten om att man ska spana efter den här getingen. Man bör absolut hålla utkik, säger han.

pil
Så känner du igen en sammetsgeting

• Sammetsgetingen är lik bålgetingen, men är något mindre. Den är dock större än en vanlig geting. Den har en mörk mellan- och bakkropp och helt gula ben. Huvudet är orangefärgat.

• Deras bon är lätta att känna igen då de är mycket större än de vi är vana vid. Bona kan bli stora som badbollar: upp till 70 cm breda och 90 cm höga. Tusentals individer kan finnas i ett enda getingbo.

• Om du misstänker att du har sett en sammetsgeting i Sverige anmäler du det lättast genom att maila:  [email protected]

Källa: Jordbruksverket

klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro