ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mördarsnigeln kan bära på farlig sjukdom – sprider sig över hela landet

Niklas Svahn · 27 Apr 2015
Uppdaterad 12 Maj 2017
Forskare i Norge har gjort observationer som kan tyda på att mördarsnigeln bär på en skadlig plantsjukdom.

Forskare i Norge har gjort observationer som kan tyda på att mördarsnigeln bär på en skadlig plantsjukdom. Foto: TT/Hasse Holmberg


Mördarsnigeln är mångas hatobjekt i trädgården. Nu visar det sig att snigeln, förutom att äta upp rabatten, kan bära på en farlig sjukdom. "Det är en potentiell smittospridare", säger Ted von Proschwitz, vid Göteborgs naturhistoriska museum.

klar

Artikellänk är kopierad

Ted von Proschwitz,  museiintendent, fil. dr i evetebratzoologi vid Göteborgs Naturhistoriska Museum.
Ted von Proschwitz,  museiintendent, fil. dr i evetebratzoologi vid Göteborgs Naturhistoriska Museum.Foto: Göteborgs Naturhistoriska Museum

Mördarsnigeln har en förmåga att snabbt kolonisera nya områden. Den sprids ofta genom att människor bär runt den. Ägg följer med plantagelåder, växter och jord och den sitter kvar på fordon.

Det förklarar Ted von Proschwitz, expert på sniglar och andra ryggradslösa djur vid Göteborgs naturhistoriska museum.

Forskare i Norge har nyligen observerat hur skogsområden i Larvik tagit skada av en plantsjukdom vid namn phytophthora, vanligen kallad potatisbladmögel, skriver NRK. Sjukdomen kan orsaka stor skada på naturen. Nu visar det sig att den kan spridas från mördarsniglarnas avföring.

– Det är en potentiell smittospridare. Möjligheten finns, säger Ted von Proschwitz.

Man vet sedan tidigare att mördarsniglar kan sprida en listeriainfektion till människor. Men så kan även många andra däggdjur och även jord, förklarar Ted von Proschwtiz. Han menar dock att man ska ta norrmännens forskning på allvar. Mördarsnigeln sprider sig som aldrig förr i Sverige och har lokaliserats så långt norr ut som i Vilhelmina och Östersund – något som han aldrig trodde var möjligt.

– Det hade jag inte väntat mig. Inte norr om naturliga norrlandsgränsen, säger von Proschwitz.

De norska forskarnas studiervisade, efter ett flertal tester, att mördarsniglarnas avföring innehöll tätt med sporer av potatisbladmögel. Detta efter att man matat sniglarna med smittad växtlighet.

Sjukdomen är farlig för grödor runt om i världen, bland annat för potatis- och tomatplantor, och kan orsaka stora ekonomiska förluster för lantbrukare.

Ted von Proschwitz säger att han inte tycker att man ska drabbas av panik. Anledningen till att många demoniserar mördarsnigeln är för att den förökar sig så snabbt i kombination med dess ”glupska ätande”.

– Det finns en äckelkänsla hos människor. Det är en känslomässig reaktion.

Just massökningen av mördarsniglar skulle kunna vara ett problem om det visar sig att den kan vara smittesbärare av sjukdomen pythophthora. Än så länge lever den främst bland människor och inte lika mycket i skogen i så kallade naturliga biotoper.

– Om arten börjar spridas in i naturliga biotoper kan det bli allvarligare, säger Ted von Proschwitz.

klar

Artikellänk är kopierad

Niklas Svahn
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro