ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mordåtalad flydde – rättegång ställs in

Stefan Wahlberg · 27 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Amin Azzazi, 21, Bawan Ardalani, 20 och Haiman Alz, 21, är alla frustrerade. Banderollen till Romarios minne hänger kvar med texten ”Romario du finns i våra hjärtan”.

Amin Azzazi, 21, Bawan Ardalani, 20 och Haiman Alz, 21, är alla frustrerade. Banderollen till Romarios minne hänger kvar med texten ”Romario du finns i våra hjärtan”. Foto: Lotta Imberg


Romarios vänner rasar: Så här ska det inte vara

klar

Artikellänk är kopierad

Det tycks inte bli någon rättvisa för ”Husbys Romario”, som knivdödades vid E 4:an utanför Kista. Den huvudåtalade har flytt landet – och rättegången i hovrätten ställs in.– Så här ska det inte vara, säger Haiman Alz, Romarios vän och klubbkamrat, när Metro träffar honom i Kista.Beskedet kom i går eftermiddag: den 18-åring som i tingsrätten erkände att han knivhuggit  Romario – men ändå friades – dyker inte upp till den nya rättegången.– Jag har fått bekräftat av hans pappa att han befinner sig i Somalia och tänker vara där en tid framöver, säger Johan Åkermark, 18-åringens advokat, till Svd.se. Enligt uppgift behöver 18-åringen ”ett miljöombyte”.Beskedet togs emot med ilska och frustration av den dödes kamrater i Husby. Metro mötte några av dem  i går kväll på den fotbollsplan där Romario var firad och omtyckt stjärna i fotbollslaget Atletico Husby. Banderollerna till Romarios minne hänger fortfarande kvar.– Det här sköttes klantigt från början. Det fanns 13 personer på brottsplatsen – någon av dem borde polisen kunna få fälld för mordet, säger Haiman Alz, som tycker att det är konstigt att en person som erkänt brottet och fortfarande är misstänkt ändå kan lämna landet.Haiman är tillsammans med Amin Azzazi och Bawan Ardalani lagledare för Atletico Husbys pojkar, födda 1995.– De såg upp till Romario – han var deras förebild, säger Bawan Ardalani.Troligen gör hovrätten ett nytt försök att genomföra rättegången i höst.

Analys: Nonchalant men inte brottsligt

Det är nonchalant att utebli från en rättegång men det är inte brottsligt. 18-åringen har laglig rätt att lämna Sverige och han bestämmer själv när, och om, han vill återvända.En domstol kan i och för sig häkta en person om det finns risk för att han flyr. Då krävs det dock att personen är på sannolika skäl misstänkt för ett brott som kan leda till minst ett års fängelse.Eftersom en domstol redan har prövat 18-åringens skuld så finns det ingen rättslig möjlighet att påstå att han är på sannolika skäl misstänkt för det brott som han redan har friats från. 18-åringen kan därför inte häktas i sin frånvaro vilket i sin tur får till följd att han inte kan efterlysas internationellt.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro