ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Morddömd pekar ut sina föräldrar

Clarence Frenker · 10 Maj 2011
Uppdaterad 10 Maj 2011
År 2005 brändes Abbas Rezai, 20, med het olja, knivhöggs flera gånger och misshandlades till döds med olika tillhyggen.

År 2005 brändes Abbas Rezai, 20, med het olja, knivhöggs flera gånger och misshandlades till döds med olika tillhyggen. Foto: Privat


År 2005 hedersmördades Abbas Rezai, 20, i en lägenhet i Högsby. Flickvännens äldre bror tog på sig det brutala mordet. Efter att han ­begärt resning har nu föräldrarna häktats.

klar

Artikellänk är kopierad

Abbas Rezai, 20, skållades med het olja, knivskars ett flertal gånger och misshandlades med olika tillhyggen innan han avled av sina skador i en lägenhet i Högsby 2005. En då 17-årig pojke,  bror till Abbas flickvän, tog på sig det brutala dådet och dömdes till fyra års sluten ungdomsvård för mord. Högsta domstolen, HD, beviljade resning i målet och föräldraparet som misstänks för inblandning i mordet på dotterns pojkvän i Högsby 2005 har häktats på sannolika skäl misstänkta för mord.

HD:s fem justitieråd beslutade efter en kort överläggning att dörrarna skulle stängas för allmänheten med hänvisning till förundersökningssekretessen. Sonen, som sedan tidigare är dömd för mordet, har beviljats resning.

Det är inte bara ovanligt att HD häktar någon, det är också ytterst sällsynt att domstolen beviljar en resning till nackdel för någon, i det här fallet det medelålders paret.

Även det mord som ligger bakom är udda; ett hedersmord med ett manligt offer. Mordoffret var en 20-årig man som hade ett förhållande med dottern i familjen. Han dödades under tortyrliknande former.

– Jag hoppas rättvisa ska skipas nu. Det får inte gå till så här, säger Ulf Venderot till TT, som var en av de tre poliser som utredde mordet. Nu är han pensionerad. I sin resningsansökan pekar den nu 22-årige mannen ut sina föräldrar som gärningsmän och hävdar att han känt sig pressad att ta på sig skulden. Enligt egen utsago ska han själv bara ha befunnit sig i lägenheten – vilket enligt ansökan stöds av nya vittnesuppgifter från hans bror samt ett rättsläkar­utlåtande. – Det är hans egna vittnesuppgifter som med draghjälp av viss annan bevisning har lett fram till det här mycket ovanliga beslutet, säger vice chefsåklagare Kerstin Eriksson. Advokat Elisabeth Massi Fritz, som företräder mördade Abbas mamma, ställer sig tveksam till att 22-åringen som nu avtjänat sitt straff och därför ska utvisas ur landet ändrar sin historia. – Mot bagrund av det som framkommit är jag ­inte förvånad att HD fattar det här beslutet. Men trots att det är till fördel för den dömde är jag och min ­klient övertygade om att han är delaktig på ett eller annat sätt.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro