ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mordet som satte ett helt parti ur spel

TT · 10 Sep 2013
Uppdaterad 10 Sep 2013
Mordet som satte ett helt parti ur spel Den 10 september för tio år sedan knivskars utrikesminister Anna Lindh på varuhuset NK i Stockholm. Hon var den självklara efterträdaren till dåvarande statsminister Göran Persson.

Mordet som satte ett helt parti ur spel Den 10 september för tio år sedan knivskars utrikesminister Anna Lindh på varuhuset NK i Stockholm. Hon var den självklara efterträdaren till dåvarande statsminister Göran Persson. Foto: Foto: Henrik Montgomery/Scanpix


I morgon är det tio år sedan Anna Lindh mördades och Socialdemokraterna hamnade i en aldrig tidigare skådad ledarkris. –  Det var naturligtvis Anna Lindh som skulle ha efterträtt mig, säger Göran Persson.

klar

Artikellänk är kopierad

Samma sak säger förra partiledaren Mona Sahlin.

–  Jag tror det, Anna hade börjat få den ställningen i partiet som en väldigt klart lysande stjärna, säger hon.

Göran Persson berättar i en SVT-dokumentär av Tom Alandh som sänds på tioårsdagen att han hade tänkt avgå på kongressen 2004. Anna Lindh hade då inte bara blivit partiledare utan även statsminister.

I stället satt Persson kvar och avgick först efter förlustvalet 2006, och efterträdaren Mona Sahlin fick då en betydligt svårare start som ny partiledare. Valet fyra år senare blev det sämsta i partiets historia. Sedan kom Håkan Juholt och partiet hamnade på tidigare otänkbara opinionssiffror.

–  Det är inte så att partiet hade tagit någon dramatiskt annorlunda riktning eller att Sverige blivit annorlunda. Men chansen för den första kvinnan som partiledare, om hon hade fått börja som statsminister, och i ett läge där hon betraktades som alltmer självklar, det hade självklart blivit annorlunda, säger Sahlin.

–  Men jag kan inte komma på en enda viktig politisk fråga där Anna och jag tyckte olika, tillägger hon.

Enligt partikamraten och statsvetaren Ulf Bjereld omvandlades de höga förhoppningarna på Anna Lindh till en glorifiering och mytbildning, ungefär som omkring Margot Wallström.

–   Det var inte så mycket Anna Lindhs politik som det ställdes förväntningar på, utan mer hennes ledarskap. Hon var allmänt uppfattad som en ödmjuk, lyssnande men ändå viljestark och handlingskraftig politiker. Hon stod för modernitet och en kombination av tradition och förnyelse, säger Bjereld.

Men Sahlin håller inte riktigt med.

–  Jag tycker inte att det blev någon mytbildning. Snarare ett sorgset ihågkommande och undran över hur saker och ting hade kunnat bli. Men jag är glad att hon inte bara är ett mordoffer utan en politiker man minns, säger hon.

–  Egyptenavvisningarna är ju ett bra exempel på att man också förhåller sig till henne som politiker, säger Sahlin.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro