ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Mordrättegång mot 17-åring inledd: Det här är blodsproblematik”

Annica Ögren · 8 Nov 2018
Uppdaterad 9 Nov 2018
Den misstänkte 17-åringen fångades på pizzerians övervakningskamera när mordet utförs.

Den misstänkte 17-åringen fångades på pizzerians övervakningskamera när mordet utförs. Foto: Polisen


På torsdagen började rättegången mot en 17-åring som i januari misstänks ha mördat en man i 25-årsåldern genom att ha skjutit honom i huvudet på en pizzeria i Rinkeby.

klar

Artikellänk är kopierad

På grund av mordets karaktär och det misstänkta hämndmotivet hålls rättegången bakom stängda dörrar och i en sal med förhöjd säkerhet i Attunda tingsrätt. Det innebär bland annat att det är en avskiljande vägg mellan åhörarna och salen, och att den övervakas med hjälp av vakter.

– Det gick lugnt till i dag. Vi har utökat och tagit in extravakter och polis har varit på plats. Vi har en förstärkning som jag tror vi kommer behålla de dagar som förhandlingen håller på, säger Donkai Sato, förvaltningsansvarig på Attunda tingsrätt.

Enligt polisens förundersökning är mordet bara ett i raden i en pågående, dödlig våldsspiral som under de senaste fem åren präglat gängkonflikten i Järvaområdet i västra Stockholm.

Mordet

Klockan var runt 18.30 den 8 januari när den då 16-årige unge mannen klev in på pizzerian och sköt en annan man, enligt polisens förundersökning. Många av restaurangens middagsgäster blev vittnen till händelsen, bland annat barnfamiljer.

I polisens förundersökning går att läsa att gärningsmannen gick in genom entrén på pizzerian och ”avrättar offret med två skott mot huvudet”.

Kort efter mordet publicerade någon en bild på mordoffret i sociala medier. På bilden syns den döde mannen sitta ihopsjunken, lutad mot en pelare.

Enligt polisens förundersökning misstänktes mannen som publicerade bilden i sociala medier vara brodern till den 20-årige man som på nyårsafton blev mördad i ett garage i Rinkeby.

17-åringen åtalas även för vapenbrott, för att ha innehaft en kulsprutepistol med tillhörande ammunition och magasin samt ljuddämpare. Foto: Polisen
17-åringen åtalas även för vapenbrott, för att ha innehaft en kulsprutepistol med tillhörande ammunition och magasin samt ljuddämpare. Foto: Polisen

Hämndaktion

Polisens teori äratt mordet på pizzerian är en hämnd för mordet på nyårsafton. Under avlyssning av mannens telefon fångades ett intressant samtal upp.

”De kommer inte att lämna mig ifred och jag kommer inte att lämna de ifred”. ”Såsom de tog en från mig tog jag en från dem. Såsom jag vill ta den andra från dem, vill de också ta en av mina bröder från mig”, säger mannen och fortsätter:

”Så det slutar inte på en dag och en natt. Det slutar inte heller med en eller två pratstunder eller flytt från ett område. Nej det här är blodproblematik min bror och blodproblematik förblir, förstår du? Den glöms inte bort den.”

Brodern, en man i 30-årsåldern, greps och häktades misstänkt för mordet. Men han släpptes senare då polisen inte kunde bevisa att det ligger någon sanning det han sagt i samtalet, skriver DN.

Fokus på 16-åring

Och när polisen senare studerade pizzerians övervakningskameror, liksom sina egna trygghetskameror som är uppsatta kring Rinkeby torg, flyttades polisens fokus.

Mannen som på filmen syns gå in på pizzerian, höja vapnet och med två händer sikta på offret, misstänktes istället vara en 16-åring från området.

Han nekade till mord men häktades och placerades på ett låst ungdomshem av Socialtjänsten.

Polisen misstänker att det hela handlar om en hämnd och ett typexempel på när en äldre kriminell person (brodern i 30-årsåldern) ser till att en person under 18 år utför dådet.

Den misstänkte gärningsmannen fångas på polisens trygghetskameror i Rinkeby när han flyr från platsen. Foto: Polisen
Den misstänkte gärningsmannen fångas på polisens trygghetskameror i Rinkeby när han flyr från platsen. Foto: Polisen

”Brösta en 4:a för att bli en 100-gubbe”

Förutom mord är 17-åringen åtalad för narkotikabrott och grovt vapenbrott efter att polisen beslagtagit en kulsprutepistol med 17-åringens DNA.

– Vi har hållit mellan 300 och 400 förhör, bedrivit avlyssning och gjort teknisk bevisning. Det finns tydlig koppling till mordet veckan innan, säger åklagare Olof Calmvik.

Enligt polisen har ett uttryck bland de unga gängkriminella i Järva blivit utbrett: ”brösta en 4:a för att bli en 100-gubbe”. Det betyder att man är beredd att ta ett straff på fyra års slutenvård för ett mord för att visa sin lojalitet och bli 100 procent antagen av sitt gäng, enligt polisen.

pil
Gängkonflikten i Järva

Sedan 2015 har en väpnad konflikt mellan två grupperingar – Dödspatrullen/DP och Shottaz – pågått i Järvaområdet i västra Stockholm. Grupperingarna har skjutit på varandra vid minst åtta tillfällen vilket hittills har resulterat i att sju unga män har dött och att ytterligare två unga män har skottskadats.

Polisen har i skrivande stund beslagtagit sex automatvapen och 13 pistoler/revolvrar som kan knytas till konflikten mellan de två grupperingarna.

Personerna som de två grupperna består av är unga män från Rinkeby och Tensta som har växt upp i samma områden och som har känt varandra och begått brott tillsammans men som nu är fiender.

Källa: Källa: Polisen

pil
Detta har hänt

2015

24 maj: Ett antal män utför ett grovt rån mot en guldsmedsbutik i Kista centrum. Flera personer som var med vid rånet den återfinns på båda sidorna i den pågående konflikten. Det visar att man inte hade någon konflikt i maj 2015.

23 juli: Ett antal män utför ett rån mot Forex i Täby. Tre av männen åtalas och döms för grov stöld. En fjärde man, som enligt polisen var med vid rånet, mördas i Bromsten samma kväll som rånet utförs.

24 juli: En av männen i konflikten mördas vid Brommaplan i Stockholm.

2016

2 december: Två bröder mördas på Café Mynta i Rinkeby.

13 december: En man blir skottskadad i armen under skottlossning mellan två bilar i Rinkeby.

13 december: En man blir skjuten i Tensta och dör två dagar senare.

2017

23 oktober: Brodern till en av de som utförde rånet i Täby 2015 blir skjuten i Rinkeby men överlever.

31 december: En man blir mördad i ett garage i Rinkeby. Han skjuts i en bil med skott från flera vapen.

2018

8 januari: En man i 25-årsåldern blir skjuten i huvudet på pizzerian på torget i Rinkeby.

Källa:  Källa: Polisen

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro