ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mordvåg mot influencers i Irak – utreder samband

Filip Joelsson · 3 Okt 2018
Uppdaterad 3 Okt 2018
Tara Fares var en populär modell och Instagramprofil med närmare 3 miljoner följare. Förra veckan sköts hon ihjäl i Bagdad.

Tara Fares var en populär modell och Instagramprofil med närmare 3 miljoner följare. Förra veckan sköts hon ihjäl i Bagdad. Foto: instagram.com/its.tarafares/Filip Joelsson


Inom loppet av några veckor har fyra kvinnor som varit aktiva i sociala medier mördats i Irak. Nu utreder landets underrättelsetjänst om det finns ett samband mellan morden.

klar

Artikellänk är kopierad

Irakiska Tara Fares var en modell och Instagramprofil som följdes av närmare tre miljoner personer på Instagram. För en dryg vecka sedan sköts hon ihjäl av okända gärningsmän i Iraks huvudstad Bagdad.

Några dagar innan mordet på Tara Fares sköts kvinnorättsaktivisten Suad al-Ali ihjäl i Basra i södra Irak. Dessförinnan hade två kvinnor som drev skönhetssalonger i Irak dött, med en veckans mellanrum, under mystiska omständigheter, rapporterar New York Times.

Gemensam nämnare för de fyra kvinnorna var att de var aktiva på sociala medier, och att de öppet bröt mot konservativa normer i landet.

Morden har skapat en oro över att det kan finnas en koordinerad strategi från någon som vill tysta frispråkiga kvinnor med inflytande i Irak.

Dagen efter mordet på Tara Fares påpekade Iraks premiärminister Haider al-Abadi att tillvägagångsättet för mordet vittnade om att det var överlagt, och i veckan beordrade han landets underrättelsetjänst att titta närmare på om de fyra dödsfallen kan ha ett samband, enligt New York Times.

Nibras al-Maamouri, ordförande för Iraks kvinnliga journalistförbund, menar att kända kvinnor i Irak blivit mer eftertraktade måltavlor på sistone.

– Det här är inget nytt, men att det har nått nivån av rena avrättningar framför människor, det är farligt. Det som hände Tara Fares var avskyvärt, säger hon till The New York Times.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro