ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Morfar var SS-vakt – nu varnar han för SD

Tomas Lundin · 12 Sep 2014
Uppdaterad 12 Sep 2014

Vi måste förstå både bödlarna och offren för att hindra extremism. Det menar Jakob Heidbrink, som i ett uppmärksammat Facebookinlägg berättar öppet om sitt arv som barnbarn till en SS-vakt. – Nästa Hitler kommer inte att ha brun skjorta och skrika i talarstolen.

klar

Artikellänk är kopierad

Inlägget på Facebook är inspirerat av de många berättelser om människor som förordar berättar om att de inte funnits till om föräldrar, far- eller morföräldrar inte fått en fristad i Sverige. Skillnaden är att Heidbrinks förfäder inte flydde från krig. Hans morfar var SS-medlem och vakt på koncentrationslägren Natzweiler och Mittelbau Dora. 

”Hade andra länder varit mera uppmärksamma och starka att stå emot den ondska som tog över Tyskland 1933, hade andra länder varit generösa nog att ta emot fler flyktingar medan tid var, hade inte jag kanske behövt tillbringa en beaktansvärd del av mitt liv i sådan skam.” skriver Heidbrink, som till vardags är lektor i civilrätt på Göteborgs universitet.  ► LÄS MER: Hans ironiska Facebookinlägg om invandrare delas av tusentals

I dag vågar Jakob Heidbrink tala om sitt nazistiska arv, men få släktingar till de medansvariga till massutrotningen under andra världskriget gör det, menar han, och det finns en fara med det tror han.

– Sånt här lämnar spår efter sig när generationen efter måste fråga ”vad fan höll ni på med”? Infödda svenskar med en svensk släkt har kanske inte samma behov av att förhålla sig till att något gick riktigt riktigt snett. Om vi vill förhindra en upprepning av historien måste vi förstå hur bödlarna funkar, inte bara hur offren funkar, säger han till Metro.se. 

Skammen för de efterlevande menar han är ett bland många att stämma i bäcken mot extremism. Han pekar särskilt på Sverigedemokraternas strategi att hjälpa folk på plats i stället för att ta emot flyktingar.

–  Det spelar ingen roll vilka förtecken extremismen har, nu är det SD som jag upplever som den farligaste kraften. Det här med hjälpa i närområdet är ju bra, men men kan inte hjälpa folk som flyr Islamiska Staten i närområdet, det mäktar inte de länderna med. Alltså måste folk få komma hit.

I skrivande stund har inlägget delats nästan hundra gånger och har gett upphov till en intensiv debatt i kommentarsfältet. 

Vad hoppas du att inlägget ska åstadkomma?– En ensam människa åstadkommer ingenting, men jag hoppas att någonstans på en högre nivå att barnen och barnbarnen till bödlarna kan träda fram.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro