ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Morfarns glädjebesked – Skråmos barn får komma till svenskt konsulat

Jesper Lindqvist · 19 Apr 2019
Uppdaterad 19 Apr 2019
IS-krigaren Michael Skråmos barn har nu fått tillåtelse att ta sig till det svenska konsulatet i Erbil, Irak. OBS: Barnen på bilden är inte Skråmos barn.

IS-krigaren Michael Skråmos barn har nu fått tillåtelse att ta sig till det svenska konsulatet i Erbil, Irak. OBS: Barnen på bilden är inte Skråmos barn. Foto: Ali Hashisho/TT


IS-krigaren Michael Skråmos barn har varit föräldralösa sedan beskedet om hans död. Men nu har barnen, enligt TV4, fått tillåtelse att ta sig till Sveriges konsulat i Erbil, Irak. "Det känns underbart och det är en otrolig lättnad", säger barnens morfar Patricio Galvez till TV4.

klar

Artikellänk är kopierad

Situationen för de svenska barnen till IS-anhängare i Syrien har varit en het fråga under de senaste månaderna. Fokus har bland annat legat på den avlidne IS-krigaren Michael Skråmos sju barn, som nu är föräldralösa i det krigshärjade landet.

Barnens morfar, Patricio Galvez har engagerat sig och varit nere för att träffa barnen i Syrien, och sedan Skråmos död har han jobbat för att få hem barnen till Sverige. Nu verkar det som att engagemanget har burit frukt.

Enligt TV4 har de kurdisk-irakiska myndigheterna gett Galvez tillstånd att ta in de sju barnen i Irak, varpå de sedan kan föras till det svenska konsulatet i staden Erbil. Till kanalen säger Galvez att han uppskattar myndigheternas hjälp, trots att han tidigare riktat kritik mot dem.

– Det känns underbart. När jag såg att det var oskyldiga barn som befann sig i en situation som krävde humanitär insats är det självklart att jag var kritisk, säger han till TV4.

”Självklart är jag väldigt tacksam”

Metro har i flera omgångar skrivit om frågan som rör de svenska barn som nu är fast i Syrien. En undersökningvisar att mer än varannan svensk inte vill att Sverige ska hjälpa till att få hem barnen till IS-anhängare.

Men nu har alltså de svenska myndigheterna en chans att hjälpa Patricio Galvez och hans barnbarn, om de kan ta sig till Erbil i Irak.

– När de äntligen förstår att de på något sätt agerat fel och satt i gång en process är de till stor hjälp, självklart är jag väldigt tacksam, säger han till TV4.

Nu hoppas Patricio Galvez att hans barnbarn inte kommer att utgöra något särskilt undantag.

– Jag hoppas att alla föräldralösa barn kan få samma stöd och och hjälp att evakueras därifrån, och jag tror att Sverige är kapabelt att fixa detta, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro