ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mörk framtid för i Syrien – fred och demokrati långt borta

Åsa Larsson · 11 Mar 2016
Uppdaterad 15 Mar 2016
Bild från 2012 – en sårad man ligger på en brits i Aleppo.

Bild från 2012 – en sårad man ligger på en brits i Aleppo. Foto: AP Photo/Muhammed Muheisen


I dag är det fem år sedan protesterna som inledde kriget i Syrien startade – en segdragen konflikt där ingen tycks få överhanden. Metro har frågat två experter – varför pågår kriget fortfarande?

klar

Artikellänk är kopierad

15 mars 2011 nådde den arabiska våren Syrien. Massiva demonstrationer genomfördes i Aleppo, Daraa och i huvudstaden Damaskus, protester som möttes med våld från regimen.

Fem år senare har landet trasats sönder och miljoner är på flykt. 

Varför pågår kriget fortfarande?

– Det är ett stort antal stridande parter och ingen av dem är tillräckligt stark för att vinna, säger Jan Hallenberg, professor i statsvetenskap.

– Att USA inte bombade syriska regeringsställningar i augusti 2013 var ett stort strategiskt misstag. Det hade försvagat Assad och det hade stärkt de icke-islamistiska motståndsgrupperna och det hade gjort det mycket svårare för IS att växa sig så stark.

I stället förlorade rebellerna fart och nu är slagfältet en mosaik av olika motståndsgrupper, stödda av utländska intressen.►LÄS MER: Så kan just du hjälpa till Målet för oppositionen var att avsätta president Bashar al-Assad – men så har inte skett.

Varför är det så viktigt?

– Assad-regimen har varit den regimen i Mellanöstern som utmärkt sig för att vara extremt repressiv. Man har utfört flera massakrar på sin egen befolkning, säger statsvetaren Isabelll Schierenbeck vid Göteborgs universitet.

Den syriska säkerhetstjänsten har fört bort människor till hemliga fängelser och torterat dem. Före kriget släppte Human rights watch rapporter om brott mot mänskliga rättigheter i Assads Syrien. De brutala övergreppen har även fortsatt under kriget.►LÄS MER: IS-krigare från 51 länder avslöjas i register Just nu ser Bashar al-Assad ut att sitta ganska säkert – positionerna är låsta. Men lidandet fortsätter. UNHCR uppskattar att 13,5 miljoner människor är i behov av humanitär hjälp i Syrien – runt hälften är på flykt inom landet. 4,8 miljoner syrier har flytt till andra länder. 

För de som flytt är livet på paus. Kring två miljoner barn går inte i skolan, rapporterar UNHCR. Förstörelsen är stor både på landsbygden och i städer – det är problem att få el och 70 procent saknar tillgång till rent vatten.►LÄS MER: Nadia, 22, var sexslav hos IS: ”De våldtog mig när de ville” De båda experterna ser en mörk framtid för fred och demokrati i Syrien. Ingen av dem tror på den tillfälliga vapenvilan som råder sedan 27 februari eller förhandlingarna i Geneve.

– Jag tror att vi har årtionden av konflikt framför oss, säger Isabelll Schierenbeck.

– Den syriska regimen vill ha val nästa månad, samtidigt som det pågår strider och halva befolkningen är på flykt. Det är ju barockt, säger Jan Hallenberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro