ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mörk höst med gamla kablar

Edvin Gepertz · 26 Sep 2011
Uppdaterad 26 Sep 2011
Katrin Kernell bor vid Viktor Rydbergsgatan på Johanneberg och tycker att området känns tryggt. – Men jag skulle hellre vilja att det lyste här än att det är mörkt hela tiden, säger hon om gatlamporna som inte fungerar. – Det är bra om det blir ljust, säger Ellen Hjalmarsson.

Katrin Kernell bor vid Viktor Rydbergsgatan på Johanneberg och tycker att området känns tryggt. – Men jag skulle hellre vilja att det lyste här än att det är mörkt hela tiden, säger hon om gatlamporna som inte fungerar. – Det är bra om det blir ljust, säger Ellen Hjalmarsson. Foto: Christina Blom


Två tredjedelar av Göteborgs gatubelysningsnät har passerat bäst före-datum – men byts inte ut. Områden kan ligga mörka i veckor.

klar

Artikellänk är kopierad

När höstmörkret faller blir behovet av fungerande gatlampor allt större. Men på grund av alltför gamla elkablar, som kommunen struntat i att byta ut och som lätt går sönder, ligger flera områden i stan i mörker. I nästan hela innerstan är kablarna så gamla som uppemot 90 år – och har passerat bäst-före-datumet, erkänner kommunens trafikkontor. – Det pågår massa jobb men vi kan inte gräva upp hela stan samtidigt, säger Ingemar Johansson, belysningsansvarig hos trafikkontoret. Kablarna han pratar om utgör två tredjedelar av gatubelysningsnätet i Göteborg och har legat så länge att det skyddande järnbandet hos vissa rostat, vilket gör dem väldigt känsliga för förändringar i marken. Därför måste de egentligen bytas ut. Men eftersom de inte bytts ligger nu områden i mörker. – Det är områden som kan vara släckta just nu, säger Ingemar Johansson, som uppger att kommunen lappar och lagar för att provisoriskt fixa de trasiga kablarna. Toppen av Viktor Rydbergsgatan på Johanneberg är ett av områdena där gatlamporna inte lyser. – Man känner sig orolig, speciellt på kvällen. Det är dåligt upplyst och det borde vara fler lampor här, inte bara på de områden där belysningen inte fungerar, säger Maja Tössebro, 22. Enligt Ingemar Johansson handlar det om miljardbelopp för att byta ut alla gamla kablar i marken, totalt 300 mil. – Egentligen är det så stora bitar att man inte kan ta allting på en kort period. Men så fort vi gör ombyggnationer i gatan passar vi på och gör de här jobben. Sedan får vi ta det efter hand när behoven blir som störst och felen som värst, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Edvin Gepertz
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro