ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mörka siffrorna: 18 skolskjutningar på 45 dagar i USA

Linus Lindgren · 15 Feb 2018
Uppdaterad 16 Feb 2018
Skolskjutningen i Florida var den artonde i år.

Skolskjutningen i Florida var den artonde i år. Foto: Getty Images


Onsdagens skolskjutning på skolan i Florida tog 17 människors liv. Detta var den artonde skolskjutningen i USA – bara under 2018.

klar

Artikellänk är kopierad

Skolskjutningen i Florida under onsdagen är den artonde skjutningen i USA under 2018. Rent statistiskt har det skett 0,4 skolskjutningar om dagen i USA i år. Åtta av dessa arton skjutningar har varit dödliga. Sedan 2013 har det nu skett 291 skolskjutningar i landet. Det visar statistik som organisationen Everytownhar tagit fram.

Den 19-årige Nikolas Cruz misstänks för attacken mot skolan Marjory Stoneman Douglas High School i Boca Raton i Florida. 17 människor sköts till döds vilket gör det till den nionde mest dödliga skolskjutningen i USA:s historia, rapporterar CNN.

Här har de 17 skolskjutningarna ägt rum hittills under 2018. Nu kan Florida läggas till på kartan som nummer arton på listan.
Här har de 17 skolskjutningarna ägt rum hittills under 2018. Nu kan Florida läggas till på kartan som nummer arton på listan.Foto: Everytown

Dag Blanck är professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet. Han nämner intresseorganisationen National rifle association (NRA) som en av de starkaste anledningarna till att man inte förbjuder skjutvapen i USA. NRA kommer enligt Blanck med många förslag som skulle anses kontroversiella i Sverige.

– NRA tycker inte att det är för få vapen i USA. De tycker snarare att det finns för få. Ett förslag de har är att beväpna lärare. De menar att lärarna ska kunna skjuta gärningsmännen vid en sån här händelse. Nyligen skedde en attack på en kyrka i Texas där en person sköt ner gärningsmannen. Det används ofta som argument för vapen av NRA, säger Dag Blanck.

Den stora mängden masskjutningar i USA tror han också beror på att vapen är tillgängliga i så hög grad.

– Det finns i princip inga starka restriktioner gentemot skjutvapen i USA och detta leder till många skjutningar. Jag tror inte att det beror på att amerikaner är mer våldsamma än människor från andra länder. Men i länder där vapen inte är lika lättillgängliga används kanske knytnävar och knivar istället för skjutvapen, säger Dag Blanck.

Skjutningen i Florida:

19-årige Nikolas Cruz misstänks för att ha gått in på Marjory Stoneman Douglas High School beväpnad med ett semi-automatiskt gevär, en gasmask och rökgranater.

17 människor dog och flera vårdas fortfarande på sjukhus.

Skytten flydde platsen tillsammans med de panikslagna eleverna. Nikolas Cruz kunde senare gripas.

På sociala medier har Nikolas Cruz publicerat bilder där han poserar skjutvapen och knivar. På Youtube har han publicerat kommentarer om att han bland annat ”Vill skjuta människor med sin AR-15”

Källa: Källa: CNN.

klar

Artikellänk är kopierad

Linus Lindgren
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro