ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mörkläggningar på Wikipedia

Kristoffer Rengfors · 15 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

WIKIPEDIA. CIA gör det, Microsoft och amerikanska kongressen likaså. Alla putsar de vad som skrivs om den på nätuppslagsverket Wikipedia. Det visar onlinetjänsten Wikipedia scanner, utvecklad av Cal Tech-studenten Virgil Griffith. Griffith fick inspiration till att bygga tjänsten när han fick reda på att ledamöter från den amerikanska kongressen hade varit inne och ändrat i information om dem själva på Wikipedia. Griffith laddade då ner hela Wikipedia, med loggfilerna som visar vem som ändrat vad. Han samkörde sedan loggfilerna med olika register över ip-adresser. Resultatet blev en databas med över 34 miljoner ändringar gjorda av över 2.6 miljoner organisationer och individer länkade till de ändringar de gjort. Nu finns databasen med sökmotor tillgänglig på nätet. Alla som vill kan nu leta efter organisationer och privatpersoner som försöker ändra vad som skrivs om dem på Wikipedia. Virgil Griffith berättade själv för Wired News att han startade tjänsten för att kunna avslöja skandaler. Ändringarna gjorda från ip-adresser som tillhör stora företag är av alla möjliga slag. Från rent raderande av kritik mot amerikanska senatorer och stora företag till CIA-anställda som ordnar felstavningar i artiklar om Buffy the Vampire Slayer. Flera stora företag har lagt inlägg som liknar rena pressmeddelanden i sin Wikipedia inlägg. Än så länge har Griffith bara upptäckt en bråkdel av allt "mörkläggningar" på Wikipedia, men med hjälp av andra hoppas han hitta många fler.

Ett tydligt exempel är enligt tidningen Wired det amerikanska företaget Diebold, som tillverkar maskiner som används vid val i USA. Någon från en ip-adress på Diebold har varit inne på Wikipedia och raderat stora mängder text som beskriver hur experter från säkerhetsindustrin är oroliga över hur säkra företagets maskiner egentligen är.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro