ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Morot mot 15-årings underliv "omoget skämt"

Josefin Svenberg · 20 Jun 2013
Uppdaterad 20 Jun 2013

En 16-årig pojke tryckte en morot mot underlivet på en klasskamrat så att hon fick åka till sjukhus för att få ut sin tampong. Men hovrätten anser att det hela var ett "dumt och omoget skämt" och dömer pojken för vanligt ofredande.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var på en grundskola i södra Stockholm som händelsen inträffade i höstas. Efter en idrottslektion plockade den då 16-åriga pojken upp en morot från marken och tryckte den mot en då 15-årig klasskamrats underliv.

Flickan har uppgett att hon mådde mycket dåligt efter händelsen.

Pojkens handling, som skedde utanpå de mjukisbyxor flickan hade på sig, gjorde att hennes tampong åkte upp så långt att hon var tvungen att uppsöka sjukhus för att få ut den.

Pojken förnekar brott. Han har uppgett att han ville skoja men att han dagen efteråt fick ångest och skämdes.

Gärningen utfördes framför pojkens skrattande kamrater. En av dessa har förhörts som vittne och berättar att han uppfattade handlingen som ett skämt.

I april i år friades pojken från misstankarna om sexuellt ofredande av Södertörns tingsrätt. Enligt den skiljaktiga tingsrätten var det inte bevisat att pojkens handling hade ett sexuellt syfte, och eftersom åklagaren inte hade anfört någon alternativ rubricering ogillades åtalet.

Domen överklagades till Svea hovrätt där åklagaren yrkade på att pojken i första hand skulle dömas för sexuellt ofredande, och i andra hand för ofredande.

En skiljaktig hovrätt har nu dömt pojken för sistnämnda brott. Så här skriver de i domen:

"För att någon ska kunna dömas för sexuellt ofredande måste handlandet ha en påtaglig sexuell innebörd. Här är det fråga om ett dumt och omoget skämt från [pojken] mot [flickan], möjligen för att han ville göra intryck på sina kamrater. Hovrätten anser därför att det inte är fråga om ett sexuellt ofredande."

Pojken döms till att betala 30 stycken dagsböter om vardera 50 kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro