ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Moské blir av med bidrag – efter homofobiskt uttalande

Linnea Carlén · 19 Okt 2015
Uppdaterad 19 Okt 2015

Foto: Henrik Montgomery / TT


De senaste två veckorna har det stormat kring Halmstads moské efter att en imam vid moskén uttalat sig om att homosexualitet är ett virus. Nu dras även kommande statsbidrag in, uppger P4 Halland.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter att P4 Halland avslöjat att moskéns imam under en föreläsning om barnuppfostran kallat homosexualitet för ett virus möttes Halmstads moské av hård kritik. Imamen polisanmäldes också för hets mot folkgrupp, men förundersökningen lades i förra veckan ner.

► LÄS MER: Moskén smyckad med blommor efter nazistattacken

Trots det såg moskén ut att få fortsatt statsbidrag, men nu står det klart att uttalandet får ekonomiska konsekvenser. 

Nämnden för statligt stöd till trossamfund, (SST), drar in nästa kvartals bidrag, enligt P4 Halland. Sveriges muslimska förbund (SMF), den riksorganisation som fördelar statsbidragen till muslimska församlingar, uppges även fundera på att frysa moskéns medlemskap.

– Det skulle isåfall innebära att det inte blir möjligt för Halmstads moské att söka statsbidrag alls framöver, säger Max Stockmann, handläggare på SST, till P4 Halland.

Tidigare under måndagen rapporterade P4 Halland om att imamen nu valt att kommentera uttalandet på moskéns hemsida. Han beklagar där situationen som uppstått och påstår enligt radion att han blivit missförstådd, att det han menade var att sjukdomar kan spridas när homosexuella har sex. 

► LÄS MER: DEBATT: Moskéer kan underlätta integration i Sverige

Enligt TT fick moskén mellan 2011 och 2015 har Halmstad moské fått uppemot 150 000 kronor i statsbidrag.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro