ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Moskéledamot hyllade Islamiska statens flagga på Instagram

MARIT SUNDBERG · 24 Feb 2016
Uppdaterad 24 Feb 2016
Islamiska Statens flagga. Här vid en demonstration i irakiska Mosul 2014.

Islamiska Statens flagga. Här vid en demonstration i irakiska Mosul 2014. Foto: AP/TT


En styrelsemedlem i Gävle moské hyllade Islamiska statens flagga på Instagram. Moskéns talesman ser inget problem med inlägget. Det är en flagga som jag skulle kunna gå runt med på stan”, säger Rague Ali Youssouf till Gefle Dagblad.

klar

Artikellänk är kopierad

Instagraminläggen gjordes hösten och sommaren 2014, då styrelsemedlemmen bland annat skrev:

”Vi muslimer älskar, ärar och höjer denna flagga. Som bevittnar att Allah är den sanna Guden, som är värd dyrkan.”

”Denna flagga ger oss känslan utav att vi är en nation. Som håller samman och älskar varandra för Allahs skull.”

►LÄS MER: IS tvingas halvera löner – och rear ut gisslan Moskéns talesperson Rague Ali Youssouf ser inget problem med bilderna. Han menar att det är islams – och inte Islamiska statens – flagga. 

– Det är en flagga som jag skulle kunna gå runt med på stan. Bara för att rasister går runt med Sveriges flagga betyder inte det att det är rasisternas flagga, säger Rague Ali Youssouf till Gefle Dagblad.

Han får mothugg av Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet, som menar att flaggan självklart är kopplad till Islamiska staten. 

”Ingen människa oavsett om denne är muslim eller icke-muslim och tar avstånd från terrorsektens barbari skulle vilja förknippas med denna flagga eller för den delen gå runt i stan med den. Att bära en flagga som förknippas med en specifik terrorsekt betyder att man ställer sig bakom dess illdåd”, skriver han i ett mejl till tidningen.

Även Svenska islamiska samfundets ordförande Abd al Haqq Kielan är kritisk.  – Det här är inte muslimernas flagga utan den representerar en våldsbejakande extremistgrupp som huvudsakligen mördar muslimer, säger han till Gelfe Dagblad.

Gefle Dagblad har sökt styrelsemedlemmen, som dock inte vill uttala sig om saken. 

►LÄS MER: Obama och Putin ska utplåna Islamiska Staten – tillsammans 

klar

Artikellänk är kopierad

MARIT SUNDBERG
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro