ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Moskén fick ja till böneutrop – kyrkan fick avslag: "Är en rättvisefråga"

Annica Ögren · 11 Maj 2018
Uppdaterad 22 Maj 2018
Katolska kyrkan i Växjö nekades tillstånd för klockringning.

Katolska kyrkan i Växjö nekades tillstånd för klockringning. Foto: Sankt Mikaels katolska församling Växjö


Moskén i Växjö fick tillstånd för böneutrop en gång i veckan. Men katolska kyrkan som också ansökt om tillstånd för klockringning fick avslag.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var i onsdags som beslutet kom att moskén i Växjö tillåts att ha böneutrop genom högtalare, en dag i veckan.

Men katolska kyrkan i Växjö – som ligger cirka en kilometer från stadens moské – fick avslag när församlingen, Sankt Mikael, ansökte om tillstånd för klockringning.

– Vi fick avslag för att kyrkan ligger i ett villaområde, och det ansågs då som att det kunde störa, säger kyrkoherde Ingvar Fogelqvist till Metro.

När Smålandsposten – som var först att skriva om händelsen – träffar kyrkoherden visar han kyrkklockan som används vid gudstjänst i dag. Den hänger inne i kyrkan och är knappa 15 centimeter i diameter.

– Den hörs bra, men inte så långt, säger Fogelqvist till tidningen.

Han berättar att församlingen har ansökt två gånger, första gången var på 90-talet och den senare ansökningen skedde i början av 2000-talet.

Efter polisens beslut att ge moskén i staden tillstånd för böneutrop, har diskussionen återupptagits hos Sankt Mikaels församling om att åter ansöka om klockringningstillstånd för kyrkan.

– Det är ju en rättvisefråga, och i och med beslutet att moskén fått tillåtelse för böneutrop har vi diskuterat att vi eventuellt ska ansöka igen, berättar Fogelqvist.

 Vad skulle klockor på kyrkan ha för betydelse för er?

– Det skulle göra katolska kyrkan lite mer synlig här i samhället. Men det är ju en lång process med byggnadstillstånd, utformning, hur många decibel och så vidare. Men det skulle ju bli en liten klocka som inte stör, men som visar för de som befinner sig i, och nära kyrkan att det till exempel är en gudstjänst.

Fogelqvist berättar att en sådan ringning enbart skulle ske på söndagar klockan elva då det är huvudgudstjänst, samt vid speciella tillfällen, som begravning.

Uppdatering: Några dagar efter artikeln publicerades skrev SR att Sankt Mikaels församling aldrig skickat in någon ansökan om klockringning. Kyrkoherde Ingvar Fogelqvist berättar att den information som han har fått har gått muntligen, och att han levt i föreställningen av att det funnits en ansökan. Han säger att han hade kunnat tittat noggrannare och beklagar det hela, till SR.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro