ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Möss hjärntvättas av parasit – tappar sin rädsla för katter

Roland Johansson/TT · 24 Sep 2013
Uppdaterad 24 Sep 2013

Möss som infekterats av parasiten toxoplasma tappar sin medfödda rädsla för katter för alltid, enligt en studie i USA. Nu väcks frågan om hur det påverkar människor.

klar

Artikellänk är kopierad

Möss hjärntvättas av parasit – tappar sin rädsla för katter 
  Möss med parasiten toxoplasma blir helt orädda för katter, vilket kan få en dödlig utgång.
Möss hjärntvättas av parasit – tappar sin rädsla för katter Möss med parasiten toxoplasma blir helt orädda för katter, vilket kan få en dödlig utgång.Foto: Pam Johannes/AP

Det är oklart om parasiten kan påverka oss över huvud taget. Runt en tredjedel av alla människor på jorden bär på parasiten och ända sedan det upptäcktes att den kan åstadkomma dramatiska beteendeförändringar hos möss och andra smågnagare har en oro funnits för att den kanske kan rubba beteendet även hos oss – om än i mindre skala.

Toxoplasma kan bara föröka sig i en enda miljö på jorden – i tarmarna på en katt.  Via kattens avföring sprids den i många miljöer och tas lätt upp av olika djur. Möss och råttor som nosar på det mesta är särskilt utsatta. När parasiten väl kommit in en mus programmerar den om dess hjärna, varpå musen helt tappar sin medfödda rädsla för katter. Resultatet blir att musen lätt blir uppäten – vilket är precis vad parasiten vill eftersom den behöver kattens tarmsystem för att slutföra sin livscykel.

Experiment som gjorts på Berkely University i USA har visat att den förändrar mössens och råttornas tolkning av olika dofter. Katturin, som normalt får råttor att springa och gömma sig, väcker i stället nyfikenhet och kan till och med få råtthannar att bli upptända sexuellt. I sitt förvirrade tillstånd tycks de tro att urinen kommer från råtthonor och inte från katter.

Mänskliga foster kan få mer eller mindre allvarliga skador av parasiten, men beteendeförändringar är en helt annan sak. Ändå finns det en oro. Orsaken är studier som antytt att toxoplasma kan öka risken för schizofreni hos människor. Riskökningen är inte stor, cirka 24 procent, men med tanke på att många miljoner människor lider av schizofreni på jorden är ändå antalet individer som drabbas signifikant.

Planer finns i USA på att testa om aggressiv behandling med parasitdödande läkemedel skulle kunna hejda sjukdomsförloppet hos ­patienter med schizofreni. 

klar

Artikellänk är kopierad

Roland Johansson/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro