ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Möt Astrid Lindgrens berömda sagofigurer

Johan Öberg · 23 Jun 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Möt Pippi, Emil, Madicken och alla de andra i Astrid Lindgrens böcker på Astrid Lindgrens värld i Vimmerby. 

Möt Pippi, Emil, Madicken och alla de andra i Astrid Lindgrens böcker på Astrid Lindgrens värld i Vimmerby.  Foto: Johan Öberg


klar

Artikellänk är kopierad

Vilda Pippi, Vilda Västern, glimrande guld­jakt, still­sammare Bullerby­besök eller spännande glasblåsning – Småland är en perfekt familjedestination i sommar.Det kupe-rade, steniga, skogrika landskapet har län­ge varit ett svenskt semester­mål, men med en växande skara familje­attrak­tioner, med Astrid Lindgrens värld (www.alv.se) i Vimmerby som härförare, lockas nu allt fler barnfamiljer hit.Metro har testat alla de stora attraktionerna, med förskole-, grundskole- och gymnasiebarn i sällskap. Resultat: mycket nöjda barn.På Astrid Lindgrens värld möter du alla de berömda sagofigurerna. Den som misstänker Disneykommers kan ta det lugnt, här har man fattat att vi svenskar inte vill köpa, köpa, köpa varje minut. I stället får alla som vill vara med när de olika scenerna som spelas upp hemma hos Madicken, Emil, Pippi och Ronja övergår till totalteater. Då är Astrid Lindgrens värld som allra bäst. En rejäl heldag behövs för att uppleva allt utan att stressa.Än mer lågmäld är Emils Katthult (www.katthult.se), det vill säga gården Gibberyd, där filmerna spelades in. Barnbarnen till tanten som ägde gården då håller öppet och snickerboa, mysse och bysse är ett måste.Bullerbyn (www.turism.vimmerby.se) – i varje fall inspelningsplatsen för Lasse Hallströms två filmer – kan också besökas nära Vimmerby.Betydligt tuffare tag väntar på High Chaparral (www.highchaparral.se) utanför Hillerstorp. Nöjesparken är fortfarande välbesökt, trots att nästan ingen numera förknippar namnet med cowboyer utan snarare med svenska komiker. Bröderna Daltons show är barnvänlig, men både tågöverfallet och den på­kostade stuntshowen är i våldsammaste laget för de minsta.Räcker inte pengarna till allt kan en vända till Ädelfors rekommenderas, även om rätt få hittar nog med guld för att täcka vaskavgiften. Entusiasterna som driver Ohsabanans veterantåg (www.ohsabanan.­com) utanför Värnamo är ett tillbakalutat gäng, och någon gång i livet måste man åka ångtåg.En lååång skön sommar väntar. Och trots alla aktiviteter kanske ett dopp i någon småländsk skogstjärn blir årets bästa sommarminne. 

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Öberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro