ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Möt Venus, katten med två ansikten

Mathias Gerdfeldter · 1 Jul 2014
Uppdaterad 2 Jul 2014
Mjau-giskt? Katten Venus är en äkta chimär.

Mjau-giskt? Katten Venus är en äkta chimär. Foto: Venus Facebooksida


Nej, bilden här nedan är inte manipulerad i photoshop. Katten Venus är bara en livs levande chimär.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Venus Facebooksida
Foto: Venus Facebooksida
Foto: Venus Facebooksida
Foto: Venus Facebooksida
Foto: Venus Facebooksida

Venus är en lite annorlunda katt – hon har nämligen ett ansikte delat i två färger, rakt ner på mitten. Ena halvan är kolsvart, med ett grönt öga, medan den andra halvan är melerad orange med ett blått öga.

Den ovanliga färgtäckningen kommer från ett ovanligt biologiskt tillstånd som kalla chimerism. En chimär är något vi ofta kallar en illusion eller ett hjärnspöke, men Venus är ett exempel på att chimärer också finns på riktigt.

Inom vetenskapen är en chimär en organism som består av celler från två olika befruktade äggceller. Man skulle alltså kunna säga att två tvillingar av en händelse i stället växte ihop till en enskild individ (utan att bli siames). Detta tillstånd är inte hälsofarligt på något sätt, men extremt ovanligt i naturen.

Venus är alltså en mycket speciell katt, och en drottning bland nätkändiskatterna. Hennes Facebooksidasom är fylld av fler filmer och foton på henne, har nära 200 000 följare. Venus har även modellerat för gossedjur som produceras i hennes likhet.

klar

Artikellänk är kopierad

Mathias Gerdfeldter
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro