ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Motbjudande att polisen skärper kontrollen av flyktingar

Metro · 29 Sep 2015
Uppdaterad 29 Sep 2015

Foto: Montage/Oscar Wettersten


​Varje dag kommer hundratals flyktingar till Stockholms centralstation. I det läget väljer Stockholmspolisen att skärpa den inre utlänningskontrollen. Med Reva-projektet i färskt minne är det en ren provokation, skriver Gudrun Schyman och Gita Nabavi från Feministiskt initiativ.

klar

Artikellänk är kopierad

I Stockholms stad har vi äntligen kunnat enas om att ta ett gemensamt ansvar för flyktingsituationen. Nu ska frivilligorganisationerna få pengar för sitt otroliga engagemang. Ett steg i rätt riktning för ett värdigt mottagande. Samtidigt meddelade Stockholmspolisen i fredags att de skärper sin inre utlänningskontroll. Under en av vår tids största flyktingkatastrofer svarar alltså Stockholmspolisen med att starta ett nytt Reva. Feministiskt initiativ menar att polisens agerade är direkt motbjudande.

► LÄS MER: Stor vilja att hjälpa flyktingar

Det kommer mellan 400 och 900 personer varje dag till Stockholms central. Människor som flytt krig och katastrof, där den största gruppen beräknas vara transitflyktingar. Då väljer Stockholmspolisen att skärpa kontrollen. Människor på flykt som inte söker asyl eller inte bedöms ha giltiga skäl att stanna kommer att tas i förvar. Ett förvar som i själva verket är en omskrivning för fängelse. Potentiellt kan det handla om hundratals personer som kan komma att fängslas i avvaktan på eventuell avvisning.

Människor vars resor genom Europa redan kantats av polisbrutalitet, som trotsat tårgasattacker från militären och som burit sina barn över taggtrådsstängsel ska nu behöva frukta svensk polis.

Efter den omfattande kritik som riktades mot polismyndigheten efter Reva-projektet är polisens agerande i det här sammanhanget direkt motbjudande. Feministiskt initiativ befarar att det här kommer utlösa stor oro bland de som anländer till Stockholms central eller är på väg mot Sverige för att söka skydd här eller i något av våra grannländer. Vi uppfattar det också som en provokation mot alla de volontärer som kämpat för ett värdigt mottagande och befunnit sig på plats dygnet runt sedan dag ett för att hjälpa människor på flykt.

Feministiskt initiativ befarar även att förvaret blir första anhalt innan dessa människor fängslas på nytt. Många riskerar att skickas tillbaka till Ungern där nya strängare flyktinglagar har trätt i kraft. Lagar som strider mot den europeiska människorättskonventionen och bland annat gör det möjligt att utropa undantagstillstånd från rättssäkra asylprocesser. Trots detta har Sverige fortfarande inte har stoppat överföringar av flyktingar till Ungern.

► LÄS MER: SJ: Nej, flyktingar har inte plundrat några tåg

Feministiskt initiativ uppmanar nu regeringen att inte överföra fler flyktingar till Ungern då det finns risk att personer som skickas tillbaka kommer att drabbas av den nya lagstiftningen och frihetsberövas. Samtidigt uppmanar vi polismyndigheten att upphöra med jakten på papperslösa på Stockholms central. Sverige måste kunna visa vägen för en human flyktingpolitik och ett värdigt flyktingmottagande.

Gudrun Schyman

Partiledare, Feministiskt initiativ

Gita Nabavi

Gruppledare, Feministiskt initiativ Stockholm

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro