ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Motivationsappar är värdelösa om de inte individanpassas

Evelina Pålsson · 2 Dec 2015
Uppdaterad 11 Dec 2015
Motivationsapparnas popularitet beror enligt psykologen Niklas Laninge på vårt behov att utmanas och testa nya saker.

Motivationsapparnas popularitet beror enligt psykologen Niklas Laninge på vårt behov att utmanas och testa nya saker. Foto: Privat/All Over Press


Enligt experterna är individanpassat bäst om du ska kicka en dålig vana. Peppande citat har ingen effekt.

klar

Artikellänk är kopierad

Det finns dröser av motivationsappar tillgängliga för personer som vill förändras, förbättras eller bli av med dåliga vanor. Som till exempel sluta röka-appar, appar för bättre hälsa, komma igång med träning och peppande appar med citat och inspirationstal. Men hjälper apparna och vilka ska du i så fall välja?

– Om vi tar Quote of the day där du får citat som ska göra dig mer motiverad så kanske du får citatet ’en lång resa börjar alltid med det första steget’ men appen säger ingenting om vad du faktiskt ska göra, säger Niklas Laninge, psykolog och grundare av utbildningssajten Daily bits of.

► LÄS MER: Här är apparna som chefen inte vill att du ska ha

Oskar Henrikson, legitimerad psykolog och grundare av det psykologiska gymmet Habitud.com, håller med om att den citatapparna är värdelösa. Enligt honom behöver apparna vara utforskande och tilltala användarens självständiga sida. Med det menar han att deltagandet måste kännas som ett eget val och inte ett tvång. En bra motivationsapp ska även ha kvalifikationer att visa statistik och fakta över det resultat användaren gör.

– Det som är svårt att översätta till apparna är den personliga kontakten, säger Oskar Henrikson.

Uppmuntran och stöttning är avgörande för att vi ska förändra våra beteenden något appskaparna enligt honom försöker att få till genom att integrera sociala medier.

Enligt Niklas Laninge tröttnar användare snabbt på appar som ger för generella tips och hans räd är att satsa på appar som är skräddarsydda för dig som användare.

– De bästa apparna är de som fungerar ungefär som en psykolog eller sjukgymnast, säger Niklas Laninge.

Han tror att att motivationsapparnas popularitet beror på människors behov att få utmana sig själva och testa nya saker. Precis som vi tar del av föreläsningar och självhjälpsböcker.

►LÄS MER: Läkemedelsverket varnar för medicinappar: Finns inga garantier

För att lyckas med att förändra något i sin livsstil gäller det enligt honom att vara specifik med vad du vill uppnå.

– Inte bara vagt säga att nu ska jag sluta röka eller leva hälsosammare, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Pålsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro