ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Movits: Vi gör fortfarande något ingen annan gör”

Filip Joelsson · 28 Okt 2018
Uppdaterad 28 Okt 2018
Joakim Nilsson, Johan Rensfeldt och Anders Rensfeldt i Movits är aktuella med första delen av dubbelalbumet "V".

Joakim Nilsson, Johan Rensfeldt och Anders Rensfeldt i Movits är aktuella med första delen av dubbelalbumet "V". Foto: Foto: Movits.


Tio år har passerat sedan Norrbottentrion Movits fick ett internationellt genombrott med albumet Äppelknyckarjazz”. Nu stuvar bandet om i sitt patenterade sound inför gruppens femte album. ”Vi gör fortfarande musik som ingen annan gör”, säger frontmannen Johan Rensfeldt.

klar

Artikellänk är kopierad

När Movits gjorde entré på den svenska musikscenen för tio år sedan kom bandet lite från ingenstans och golvade många med sin nya stil.

Hiphop blandat med blåsinstrument och jazz. Hur var det ens möjligt?

Men med hits som ”Fel del av gården” och ”Äppelknyckarjazz” bevisade bandet att musikstilen uppenbarligen gick hem hos många. Knappt hade bandet hunnit bli ett namn i Sverige innan trion, bestående av bröderna Johan och Anders Rensfeldt samt Joakim Nilsson, flögs över till USA.

– Vi var med i The Colbert Report (amerikansk TV-program med Stephen Colbert, red. anm.) och efter det öppnades dörrarna upp kan man väl säga. Sedan dess har vi gjort 6-7 turnéer i USA, säger Johan Rensfeldt.

Att slå i USA är kanske inte unikt, med svenska artistexport-mått mätt. Men att göra det med rapp på svenska är desto mer sällsynt.

– Jag som skriver texterna vill ju gärna säga att det är därför, men det lär det ju kanske inte vara. Jag tror helt enkelt att vi hittat någon lucka mellan musikgenrerna som gör att folk gillar det vi gör.

Tio år har nu passerat sedan genomslaget och fyra album har släppts längs vägen. Under åren har bandet dessutom turnerat i stora delar av Europa och i Japan.

Trots internationella succéer har Movits valt det svenska språket hela vägen.

– Det var en del snack ganska tidigt om att vi skulle börja sjunga på engelska. Men vi landade i att vi i så fall skulle vara tvungna att återuppfinna oss själva som artister i grunden, och kom fram till att det inte var aktuellt.

Den som lyssnat på Movits under årens lopp har sannolikt noterat att stilen förändrats över tid.

– Det var mycket mer jazzinfluerat förr. Nu skulle jag säga att vår musik är mer modern, men fortfarande med en mix som ingen annan gör. Vi har kvar blåsintrumenten och vår touch, fast annorlunda liksom.

I höst släpps ”V:I”, första delen i ett dubbelalbum, som precis som namnet antyder blir det Movits femte. Våren 2019 släpps andra delen, ”V:II”. Däremellan ger de sig ut på en Sverigeturné.

Ni är 10 år äldre än när allt satte igång. Har ni kvar glöden?

– Vi må vara äldre nu, men jag känner mig i alla fall mer pepp än någonsin. Jag tror jag talar för alla tre när jag säger att ingen är redo att summera än. Vi kliver snarare in i Movits 2.0 nu.

pil
Fakta: Movits

Namn: Johan Rensfeldt, 35, (sång och text), Anders Rensfeldt, 32, (producent), Joakim Nilsson, 34, (saxofon).

Bor: Stockholm och Luleå.

Aktuella med: Första delen av dubbelalbumet ”V” som släpps den 1 nov. Därefter ger sig bandet ut på en vinterturné med fyra större spelningar:1 dec – Göteborg, Lisebergshallen15 dec – Stockholm, Münchenbryggeriet22 dec – Luleå, Kulturens Hus19 jan (2019) – Malmö, Malmö Live

Tidigare: Debuterade 2008 med albumet ”Äppelknyckarjazz”. Medverkade 2009 i ”The Colbert Report” vilket blev startskottet för en karriär i USA. Har släppt fyra album, turnerat i Sverige, Europa och i Japan samt streamats över 100 miljoner gånger.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro