ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mozart ska stoppa bråk i tunnelbanan

Peter Lindholm · 24 Maj 2013
Uppdaterad 3 Jul 2013

Beethoven, Chopin och Mozart. De kan komma att ingå i polisens nya insatsstyrka i höst. Med hjälp av klassisk musik ska helgstöket minskas i tunnelbanan.

klar

Artikellänk är kopierad

Polisen kan komma att ta hjälp av ingen mindre än Mozart i höst.
Polisen kan komma att ta hjälp av ingen mindre än Mozart i höst.Foto: Scanpix

Medborgarplatsen på Södermalm är en av Stockholms mest brottsdrabbade platser. Efter Stureplan är det där du löper störst risk att bli misshandlad nattetid.

För att få ned våldet på helgerna har man haft en mobil polisstation på plats sedan 2005 och sedan i fjol övervakas området av 16 hypermoderna övervakningskameror.

Nästa brottsförebyggande åtgärd kan bli klassisk musik på Medborgarplatsen tunnelbanestation. – Det är svår att slåss till klassisk musik, säger Robert Kindrot, gruppchef för polisen vid Medborgarplatsen, som hoppas att försök kan inledas inom ett halvår. – Vi har inte hunnit prata med SL om det här ännu, men hoppas kunna ha ett möte om det snart.

Är det ”Mozarteffekten” som ligger bakom den här idén? Alltså teorin om att man blir smartare av att lyssna på Mozart?– Haha, nä så smart är jag inte. Det är enklare än så. Jag har läst att de gjort så i England med lyckat resultat.

– Vi har två våldstoppar på Söder, klockan ett och tre, när krogarna stänger och det är mycket folk i rörelse. Kanske kan det bli lugnare om vi kan spela klassisk musik under den korta tiden.

Ursprungligen kommer den här idén från Kanada. Efter försök på 1990-talet är det nu över ett 40-tal tunnelbanestationer i London som har klassisk musik i högtalarna för att motverka ”asocialt beteende”, skriver The Independent.

När den första problemstationen började spela Pavarotti 2003 sjönk andelen rån, överfall och vandalism med mellan 25-37 procent, skriver tidningen.

SL:s säkerhetschef Lars H Eriksson säger till Södermalmsnytt att det är ett bra initiativ och att han är positiv till allt som ökar tryggheten i tunnelbanan.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro