ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

MP anklagas ha svikit sin ideologi – här är 5 andra kända "svek"

Åsa Larsson · 26 Nov 2015
Uppdaterad 27 Nov 2015
C och Linje 3:s förespråkare vid en presskonferens i Stockholm 26:e februari 1980 inför folkomröstningen om kärnkraftens framtid i Sverige. 

C och Linje 3:s förespråkare vid en presskonferens i Stockholm 26:e februari 1980 inför folkomröstningen om kärnkraftens framtid i Sverige.  Foto: Lennart Nygren/TT


MP får nu skarp kritik från de egna leden för att ha svikit sina grundvalar. Här är fler tillfällen då den anklagelsen riktats mot partier och politiker.

klar

Artikellänk är kopierad

Äktenskapet, som är den stabilaste samlevnadsformen, ska bevaras i sin nuvarande form", propagerade KD för före valet 2006. Därefter gick partiet med på att tillåta könsneutrala äktenskap.
Äktenskapet, som är den stabilaste samlevnadsformen, ska bevaras i sin nuvarande form", propagerade KD för före valet 2006. Därefter gick partiet med på att tillåta könsneutrala äktenskap.Foto: AP Photo/Armando Franca
Under riksdagens debatt om signalspaningsförslaget 2008. Annie Johansson, numera Lööf, och Fredrick Federley (C) var några kritiska ledamöter som sedan anklagades för att ha lagt sig i frågan.
Under riksdagens debatt om signalspaningsförslaget 2008. Annie Johansson, numera Lööf, och Fredrick Federley (C) var några kritiska ledamöter som sedan anklagades för att ha lagt sig i frågan.Foto: Bertil Ericson/TT

Att Miljöpartiet står bakom den nya flyktingpolitiken betraktas av en del av partiets väljare som att de bryter mot sin egen ideologi. Här är andra partier och politiker som vikt ner sig i ideologiska frågor:

• KD och könsneutrala äktenskap: En ideologiskt laddad fråga för Kristdemokraterna där man tvingades backa. 

– Hela alliansregeringen var ju väldigt liberalt orienterad och KD fick göra många avkall på sin ideologiska grundstomme. Det skapade stor irritation inom partiet, säger statsvetaren Jenny Madestam.►LÄS MER: Intern MP-kritik mot flyktingpolitik • FRA-lagen – ett flertal politiker var kritiska, men valde inte att rösta nej:

Karl Sigfrid (M) – skarpt kritisk mot regeringens hantering av fildelningsfrågan och profilerade sig som motståndare till FRA-lagen, men kvittade ut sig i omröstningen.

Fredrik Federley (C) – valde att inte rösta emot partiledningen och la ned sin röst.

Annie Lööf (C) – uppmärksammades som kritiker av förslaget och ifrågasattes när hon godtog vad kritikerna kallade "mindre förändringar" av förslaget.►LÄS MER: Här är 5 vallöften som de rödgröna redan gett upp • C och kärnkraften: På 70-talet stod Centerpartiet för Linje 3, en fullständig avveckling av kärnkraften i Sverige, men har sedan dess strukit kravet på avveckling. En kursändring som inte alla väljare var nöjda med.

• Sveriges inträde i EU: S hade en uppslitande konflikt i frågan och Ingvar Carlsson ansågs av många inom socialdemokratin ha lämnat in Sveriges ansökan om att gå med i unionen "bakom ryggen" på partiet, enligt statsvetaren Jenny Madestam.

Även MP har brutit med tidigare linje. Miljöpartiet som tidigare varit mycket EU-kritiskt slopade kravet på utträde ur EU 2008.

– Många menade att de tidigare språkrören Maria Wetterstrand och Peter Eriksson drev igenom det. De bedömde att om man inte gjorde det så skulle framtida regeringssamarbeten vara omöjligt för MP, säger Jenny Madestam.►LÄS MER: Här är de svenska partiernas alla namnbyten • Nya moderaterna: Kursändring som tog Moderaterna till regeringsställning – men som inte gick hem hos alla.

– Omläggningen till Nya moderaterna var ett enormt ideologiskt avbräck och många blev väldigt besvikna över att man gick mer mot mitten och accepterade välfärdsstaten, säger Madestam.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro