ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

MP: Bygg 50 000 bostäder på Bromma flygplats

Josefin Svenberg · 9 Nov 2012
Uppdaterad 8 Nov 2012
MP: Bygg 50 000 bostäder på Bromma flygplats Miljöpartiets plan är att Bromma parkstad ska vara en klimatsmart stadsdel som präglas av gröna miljöer, bra gång- och cykelmöjligheter och närhet till kollektivtrafik. Stadsodlingar finns både på hustaken och på marknivå.

MP: Bygg 50 000 bostäder på Bromma flygplats Miljöpartiets plan är att Bromma parkstad ska vara en klimatsmart stadsdel som präglas av gröna miljöer, bra gång- och cykelmöjligheter och närhet till kollektivtrafik. Stadsodlingar finns både på hustaken och på marknivå. Foto: Petter Hauffmann


Nytt förslag. På nyårsafton 2017 lyfter det sista planet från Bromma flygplats och ett par år senare börjar den nya stadsdelens invånare flytta in i de första av 50 000 bostäder – åtminstone om Miljöpartiet får bestämma.

klar

Artikellänk är kopierad

För att minska bostadsbristen i Stockholm föreslår Miljöpartiet att en helt ny stadsdel byggs där Bromma flygplats finns i dag. Enligt partiet skulle Bromma parkstad rymma 50 000 bostäder och 30 000 arbetsplatser. – I dag letas det med ljus och lykta efter mark att bygga bostäder på. Samtidigt sitter vi på den här enorma resursen, där vi i dag har en flygplats som faktiskt inte behövs. Vi borde använda området till att bygga bostäder – nu, säger Daniel Helldén (MP), oppositionsborgarråd i Stockholms stad.

Framtiden för Bromma flygplats har länge varit omdebatterad och en fråga har varit var dagens flygtrafik till och från Bromma skulle kunna förläggas i stället. 2008 beslutade kommunfullmäktige att förlänga avtalet för flygplatsen i 30 år. – Med ett bra nationellt järnvägsnät kan vi ersätta stora delar av inrikestrafiken. Från den tidigare debatten noterade jag att mycket handlade om behovet av en flygplats söder om stan. Med en utveckling av Ostlänken till Skavsta blir restiden dit kortare och Brommas flygtrafik kan förläggas dit. Får man de här förutsättningarna finns anledning för regeringen att säga upp flygplatsavtalet, eftersom det är nationellt intresse att minska bostadsbristen i Stockholm, säger språkröret Åsa Romson (MP).

Förslaget får kritik: ”Inte seriöst”

Både Moderaterna och Socialdemokraterna gör tummen ned för MP:s förslag. – Det finns ett skäl till att Bromma flygplats är viktig och växande, och det är det citynära läget. Med Miljöpartiets förslag skulle man minska tillgängligheten till Stockholm och jobben skulle hotas, säger finansborgarrådet Sten Nordin (M).

S har tidigare föreslagit att man ska bygga bostäder på Bromma flygfält och den visionen finns kvar. Men avtalet gäller i 30 år, och det bör respekteras, anser oppositionsborgarrådet Tomas Rudin (S). – Att hota en verksamhet med att man ska använda lagstiftning för att driva bort dem från en plats är inte seriöst.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro