ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mp: City utan bilar – i en dag

Malin Bergström · 20 Aug 2012
Uppdaterad 20 Aug 2012
– Vi vill ha bilfria zoner i centrala delar, helst 365 dagar om året, säger Karin Pleijer (till vänster) som tillsammans med Eva Ternegren står bakom motionen om bilfria dagar.  

– Vi vill ha bilfria zoner i centrala delar, helst 365 dagar om året, säger Karin Pleijer (till vänster) som tillsammans med Eva Ternegren står bakom motionen om bilfria dagar.   Foto: Christina Blom


Tänk dig en stadskärna där du kan njuta av kaféer, promenera vart du vill och nyttja stadens alla ytor utan att behöva trängas med trafik.

klar

Artikellänk är kopierad

– Stadsbilden ska inte domineras av bilar, säger Eva Ternegren (MP), kommunfullmäktigeledamot, som vill uppmärksamma en bilfri dag.

Trafiknämnden har på begäran av kommunfullmäktige utrett om man årligen ska uppmärksamma den internationella bilfria dagen den 22 september, samt införa regelbundet återkommande bilfria dagar i Göteborg.

Slutsatsen är att det långsiktiga arbetet med exempelvis fler gångfartsgator och förbättrad kollektivtrafik är viktigare för att uppnå minskad biltrafik än enstaka bilfria dagar.

När man jämfört med europeiska städer som Oxford, Heidelberg och Ljubljana, som alla har erfarenhet från bilfria dagar är svaret detsamma – att stänga av biltrafiken under en dag ger inte minskad biltrafik på sikt.

– Man måste så klart väga förslaget mot kostnader och kanske kommer man fram till att det finns andra förslag som är ännu bättre, säger Eva Ternegren.

Tanken bakom motionen är att på lång sikt minska biltrafiken i stadskärnan för att skapa en trevligare stadsbild. Helst vill man ha vissa bilfria zoner, 365 dagar om året.

– Vi tror att många människor skulle förstå att det är en fantastisk miljö man har inne i centrala Göteborg, när det inte är bilar som tar utrymme och för väsen, säger Karin Pleijer (MP), före detta kommunfullmäktigeledamot.

Göteborgs stad har sedan 2006 uppmärksammat den 22 september med kampanjer som ”Utmaningen – till jobbet utan bil”.

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Bergström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro