ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

MP kräver kriskommission efter Metros FRA-avslöjande

Gustaf Eriksson · 29 Jun 2013
Uppdaterad 1 Jul 2013
MP kräver kriskommission efter Metros FRA-avslöjande MP:s Maria Ferm.

MP kräver kriskommission efter Metros FRA-avslöjande MP:s Maria Ferm. Foto: Scanpix


Försvarets Radioanstalt, FRA, flyttar data till en speciell databas – för att kunna spara informationen längre än vad som är lagligt. Nu kräver Miljöpartiet att en kriskommission granskar hur svenskarnas integritets skyddas. – Det är otroligt oroväckande att FRA kringgår lagstiftningen, säger Maria Ferm, partiets rättspolitiske talesperson.

klar

Artikellänk är kopierad

För att den hårt kritiserade FRA-lagen skulle röstas igenom i riksdagen krävde borgerliga politiker en kompromiss, som bland annat gick ut på att trafikdata får sparas i maximalt 12 månader. Men nu kan Metro avslöja att FRA medvetet bryter mot överenskommelsen genom att flytta informationen till en särskild databas där den kan sparas mycket längre än så.

Maria Ferm, Miljöpartiets IT- och rättspolitiske talesperson, är mycket kritisk mot FRA:s agerande.  – Det här fallet är bara ett i raden av övertramp och felaktiga hanteringar från FRA:s sida, säger hon.  – Att FRA bara skulle få spara uppgifter under en begränsad tid var en mycket viktig del av överenskommelsen 2008. Att de kringgår det är helt oacceptabelt. Det kan inte fortsätta så här.

Miljöpartiet kräver att regeringen tillsätter en kriskommission. – Vi vill se en kriskommission för FRA och integritetsskyddet i Sverige, säger Maria Ferm. Kommisionen skulle få i uppgift att syna FRA:s verksamhet och föreslå förändringar.  – Den måste få mandat att granska och komma med slutsatser som kan vara obekväma, fortsätter Ferm.

Vad har du och Miljöpartiet gjort för att sätta press på regeringen i den här frågan?– Vi har motionerat om kommit med många interpellationer och frågor. Tyvärr har responsen varit väldigt sval. Jag är orolig för att regeringen inte prioriterar integritetsfrågor längre. Även Jens Holm, riksdagsledamot för Vänsterpartiet, kräver att regeringen agerar.  – Det här är extremt upprörande och helt oacceptabelt. Vi har en lagstiftning som reglerar hur länge FRA får spara data, men uppenbarligen tycker de ej att de måste följa den.  – Jag förutsätter att den ansvariga ministern Beatrice Ask agerar så fort som möjligt för att se till att FRA följer reglerna.

Metro söker justitieminister Beatrice Ask och försvarsminister Karin Enström.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro