ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

MP-ledamot vill legalisera cannabis: "Finns mycket att vinna"

Hermann Dill · 8 Nov 2017
Uppdaterad 8 Nov 2017
Riksdagsledamoten Anders Schröder (MP) vill diskutera möjligheterna till en legalisering av cannabis.

Riksdagsledamoten Anders Schröder (MP) vill diskutera möjligheterna till en legalisering av cannabis. Foto: TT


Miljöpartiets riksdagsledamot Anders Schröder vill diskutera den kontroversiella frågan om en legalisering av cannabis. Han anser att den svenska narkotikapolitiken inte har haft de resultat vi har velat. Därför bjuder han in till ett seminarium i riksdagen.

klar

Artikellänk är kopierad

Miljöpartiets riksdagsledamot Anders Schröder tycker det är dags att diskutera den mycket restriktiva svenska narkotikapolitiken.

– Narkotikan i dag är billigare än för 30 år sedan, tillgängligheten är högre, konsumtionen har inte gått ned och de kriminella gängen har blivit våldsammare. Det här tyder ju på att den politik vi har fört, den har inte fungerat, inte uppnått det vi velat, säger han till SR Ekot.

Framför allt efterlyser Schröder en öppnare diskussion och han tycker det är dags att vi har öppen debatt  om fördelarna och nackdelarna med en legalisering och en reglering av marknaden för cannabis.

Ett narkotikafritt Sverige är sedan länge målet med den svenska narkotikapolitiken, som har mycket stort stöd bland ledamöterna i riksdagen. I dag är det straffbart att producera, sälja och använda narkotika. Men förbudslinjen fungerar inte, enligt Schröder, som nu öppet lyfter frågan om en omprövning av politiken.

LÄS MER
Kanadas plan: Cannabis ska bli lagligt 2018

Seminariet Schröder arrangerar i riksdagen har namnet ”Bortom repressiva åtgärder – alternativ för att motverka skadorna av narkotika”. Där vill han främst att diskussionen om  en legalisering av cannabis – som skulle göra det tillåtet att både köpa och sälja drogen ska lyftas.

Han vill även att vi mer öppet diskuterar sambandet mellan droger och den grova våldsbrottsligheten.

– Kopplingen mellan grov, organiserad brottslighet och de skjutningar som sker i våra förorter i dag, och narkotikahandeln, är ju solklar, och det säger också polisen. Det är det som driver den våldsspiral vi ser nu. Om vi skulle kunna få bort lite av den våldsspiralen genom att ha en laglig försäljning som konkurrerar ut den olagliga, så är ganska mycket vunnet, säger Schröder till SR Ekot.

När SR Ekot frågar honom hur ser du på risken att fler skulle börja missbruka cannabis om det var lagligt svarar han.

– Det är klart att vi måste ta hänsyn till den risken, och det är ju en sådan sak man måste väga in i den diskussionen. Jag säger inte på något sätt att det är riskfritt med en legalisering, men jag säger att det redan i dag är stora skador av en den politik vi bedriver i nuläget.

klar

Artikellänk är kopierad

Hermann Dill
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro