ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

MP-ledamoten vill legalisera cannabis – så tycker svenska folket

Natalie Demirian · 8 Nov 2017
Uppdaterad 8 Nov 2017
Anders Schröder, MP.

Anders Schröder, MP. Foto: TT


Miljöpartiets riksdagsledamot Anders Schröder vill diskutera en legalisering av cannabis. Samtidigt uppger en av fyra svenskar att de har använt cannabis någon gång, visar en ny undersökning från Yougov gjord på uppdrag av Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

– Det är dags att ompröva den restriktiva svenska narkotikapolitiken, sa Anders Schröder till Sveriges Radio Ekot under onsdagen.

Ett uttalande som har lett till att debatten om cannabis återigen blossat upp.

Han bjuder också in till ett seminarium i riksdagen för en öppen diskussion om legalisering av cannabis, som skulle göra det tillåtet att både köpa och sälja drogen.

– Kopplingen mellan grov, organiserad brottslighet och de skjutningar som sker i våra förorter i dag, och narkotikahandeln, är ju solklar, och det säger också polisen, säger Schröder till Ekot.

Men Anders Schröder har inte sitt förbund bakom sig. Miljöpartiets narkotikapolitiska talesperson Stefan Nilsson säger att de står bakom dagens restriktiva narkotikapolitik.

När SVT i september frågade riksdagspartierna om hur de ställer sig till en legalisering av cannabis svarade samtliga nej.

Samtidigt visar Yougov-undersökningen, utöver att en av fyra svenskar har använt cannabis någon gång, att en av fyra känner någon som regelbundet brukar cannabis.

22 procent av svenskarna tycker att cannabis ska legaliseras i Sverige, men bara i medicinskt syfte. En av tio vill att det ska legaliseras även för allmänt bruk och mer än hälften, 55 procent, tycker inte att cannabis ska legaliseras. Drygt en av tio svarar ”vet ej” i frågan.

Men undersökningen visar också att legalisering av cannabis inte är en stark politisk fråga för de som är för och generellt sett skulle inte legalisering av cannabis som valfråga gynna partierna.

Tobias Olsson från tankesmedjan ”Avkriminalisera cannabis” säger till Metro att det är viktigt att Anders Schröder tar upp frågan och att det kan ses som ett tecken på att utvecklingen i omvärlden håller på att förändra svensk narkotikapolitik.

– Det finns flera orsaker till varför en stat väljer att legalisera cannabis. En reglering och beskattning av produkten kommer att vara nödvändig när så pass många vill använda cannabis. Det handlar ju således också om konsumentskydd.

Han säger också att en legalisering skulle innebära att en del av den organiserade brottsligheten blir fråntagen en stor del av sin inkomst.

– Och att samhället kan fördela om skattemedel för att motverka våldsamheter i dessa miljöer.

Per Johansson är generalsekreterare på Riksförbundet narkotikafritt samhälle. Han säger att den svarta marknaden inte kommer att försvinna bara för att man legaliserar cannabis.

– Det har inte försvunnit i till exempel Colorado i USA, som är den delstat där man har gått längst i legaliseringen. Det har tvärtom ökat.

Han ser ingenting positivt med Anders Schröders uttalanden.

– Nej, det är bara korkat. Vi har förbudet för att vi en gång i tiden inte hade det. De internationella överenskommelserna som finns kom till för att narkotikaproblem var utspritt i stora delar av världen. Det här är en reaktionär politik, en återgång till en situation som vi hade för hundra år sedan. Vi vet att det inte funkar.

Känner du någon som regelbundet röker, eller på annat vis brukar cannabis? (Bas 1511)

Har du själv någonsin rökt, eller på annat sätt brukat, cannabis? (Bas 1511)

Tycker du att cannabis ska legaliseras i Sverige? (Bas 1511)

Upplever du att det är lätt att få tag i cannabis i dag? (Bas 380) 

pil
Få koll på begreppen:

Avkriminalisering: När det gäller narkotika brukar man prata om begreppet som avkriminalisering av eget bruk, det vill säga att det inte längre ska vara olagligt att bruka droger. År 1988 kriminaliserades eget bruk av narkotika i Sverige.

Legalisering: Innebär att någonting som tidigare har varit olagligt blir lagligt.

pil
Om undersökningen:

Undersökningen är genomförd i YouGovs onlinepanel under perioden 20‐23 oktober 2017. 1511 personer har genomfört undersökningen.

Målgrupp är kvinnor och män från 18 år och uppåt. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen för kön, ålder, region och senaste riksdagsval.

Yougov

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro