ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

MP-politiker slutar efter att ha jämfört israeler med nazister

Patrick Ekstrand · 12 Aug 2014
Uppdaterad 13 Aug 2014

MP-politikern Birgitta Hansen skrev på Facebook att "judarna är så inflytelserika inom stora företag" och att israeler beter sig likadant som nazister "fast egentligen nästan värre" avsäger sig sina uppdrag. Hon kommer inte heller att kandidera till landstingsfullmäktige i valet i september.

klar

Artikellänk är kopierad

Birgitta Hansen (MP) satt i Skarpnäcks stadsdelsnämnd, var ersättare i Stockholms kommunfullmäktige och kandiderade till landstingsfullmäktige i Stockholm. Hon avsäger sig nu dock samtliga uppdrag.
Birgitta Hansen (MP) satt i Skarpnäcks stadsdelsnämnd, var ersättare i Stockholms kommunfullmäktige och kandiderade till landstingsfullmäktige i Stockholm. Hon avsäger sig nu dock samtliga uppdrag.

Miljöpartiets ordförande i Stockholm säger att han har talat med Birgitta Hansen vid två tillfällen efter att Metro på måndagen var i kontakt med partiet med anledning av Hansens kommentarar på Facebook.

– Jag har förklarat att vi ser allvarligt på det här och att jag inte tycker att hon ska fortsätta, säger Per Olsson om samtalen med Hansen som sitter i Skarpnäcks stadsdelsnämnd och som fram till avslöjandet hoppades att bli invald i landstingsfullmäktige.

– Jag föreslog att hon avsäger sig sina nuvarande uppdrag och hon är beredd att göra det.

► Miljöpartist kritiseras för antisemitism

Olsson säger att han pratade med Hansen på eget initiativ utan att först ha tagit upp det hela inom partiet.

– Vi har inte haft något möte om de här sakerna.

Hansson har tidigare sagt till Metro att det hon skrev "har missuppfattats på något sätt", något som hon även har sagt till Olsson.

– Det överensstämmer med den bild hon gav mig, säger han och lägger till att Hansson ångrar det hon skrev och att hon slutar med omedelbar verkan.

Han tror inte heller att Hansson har någon chans att göra comeback den dag Facebookinläggen har fallit i glömska.

– Vi jobbar inte så att vi stänger av medlemmar på livstid, men jag har svårt att se att hon skulle kunna få nya politiska uppdrag i Miljöpartiet.

► Socialdemokrat hoppar av efter uttalande om "judesvin"

► SD-politiker hoppar av efter rasistiskt Facebook-inlägg

klar

Artikellänk är kopierad

Patrick Ekstrand
Patrick Ekstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro