ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

MP: Stäng av gatorna när luften är smutsig

Anders Göransson · 30 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

SMOG. Luften i Stockholm är rekorddålig i år, och bland annat astmatiker och små barn drabbas. Nu föreslår miljöpartiet att delar av gatunätet ska stängas av vissa dagar när partikelhalten är för hög.

Under mars har Stockholmsluften praktiskt taget konstant överskridit EU:s normer för inandningsbara partiklar. Hitttills i år har dygnsmedelvärdet legat över gränsvärdet 30 dygn, vilket betyder att vi närmar oss maxgränsen för det tillåtna under ett år, 35 dygn. Det varma vädret och att så många bilar fortfarande har dubbdäck trots barmarken antas vara huvudorsakerna.

I en skrivelse till kommunstyrelsen föreslår nu fyra ledande miljöpartister i Stockholm att "riktig kraftiga åtgärder" ska tas fram för att dämpa trafiken när luften är alltför dålig. Det går inte att vänta på att trängselavgifter, åtgärder mot dubbdäcken och parkeringsreformer införs och får effekter, menar de. – Under extrema lägena, som de vi haft de senaste veckorna, behöver vi också extrema verktyg vissa dagar, säger Åsa Romson (mp), vice ordförande i miljönämnden.

Det kan handla om att man förbjuder genomfartstrafik i bostadsområden - eller att vissa gator helt enkelt tidvis stängs av helt. Fullt möjligt, enligt Åsa Romson, om inte politikerna vore så rädda att vidta åtgärder mot biltrafik. – Om en fabrik hade släppt ut lika mycket som trafiken på Hornsgatan så hade vi reglerat ned den för länge sedan.

Trafikborgarrådet Mikael Söderlund (m) säger att metoder som spolning av gatorna, dammbindande metoder och andra former av asfaltsbeläggning på de mest belastade huvudgatorna är på gång. Dessutom ska han skriva brev till regeringen för att få korta dubbdäckssäsongen i Stockholm, en säsong som den förra regeringen förlängde. Han utesluter dock inte andra åtgärder också. – Fortsätter de här halterna att vara extremt höga utesluter jag inte att trafikkontoret tittar på hur vi kan avlasta de här gatorna, säger Mikael Söderlund.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro