ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

MP-topp i Haninge kluven till barnröster

Anders Göransson · 13 Feb 2014
Uppdaterad 13 Feb 2014

Barn i åttaårsåldern var med och röstade när Miljöpartiets valsedel i Haninge spikades. Gruppledaren försvarar barnrösterna. Det beror på hur vuxen man är som barn.”

klar

Artikellänk är kopierad

Som Metro tidigare berättat deltog ett antal små barn i omröstningen när MP:s medlemsmöte den 27 januari fastställde listan till höstens fullmäktigeval. Det var möjligt eftersom alla medlemmar, även i ungdomsförbundet Grön ungdom, har rösträtt. Men arga röster inom den djupt splittrade Haningeavdelningen menar att det är både olämpligt och pinsamt för partiet.

Anna Ragnar – gruppledare för MP, ordförande för miljönämnden i Haninge och nummer två på den vinnande listan – säger först till Metro att hon inte har något emot att bli framröstad av en åttaåring.

– Jag har inga synpunkter om det för vi har ingen lägstaålder. Det beror på hur vuxen man är som barn. En åttaåring kan ju vara väldigt annorlunda mot en annan åttaåring.

Den person som enligt kritikerna främst drog nytta av de ”unga” rösterna beskrivs av Anna Ragnar som ”en av de bästa vi har”.

– Så om den kandidaten skulle ha gynnats av att en åttaåring var där så är väl det bara bra, säger hon.

Ett par minuter in i intervjun ändrar hon sig dock.

– Jag tycker att det är olyckligt om det kommer så unga barn och röstar – det tycker jag.

MP:s partisekreterare Anders Wallner har tidigare bekräftat för Metro att det inte finns några åldersgränser vid medlemsomröstningar, men att distrikten kan införa sådana på egen hand.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap, kan se flera svagheter med att så unga personer är med och röstar, men vill inte sätta sig till doms över fenomenet.

– Å ena sidan kan man säga att åttaåringar generellt inte har samma insikt som de flesta vuxna har, men å den andra sidan kan man argumentera för att barn är väldigt viktiga.

Han konstaterar att inga formella fel tycks ha begåtts.

– Men om det är lämpligt eller inte - det blir en fråga för väljarna. Om de tycker att det är konstigt att de nominerade personerna utsett med hjälp av barn så kan det påverka förtroendet.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro