ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

MP-topparna: Byt ut Romson

TT · 2 Maj 2016
Uppdaterad 2 Maj 2016
Tidsfristen för att föreslå utmanare till Miljöpartiets ledare Gustav Fridolin och Åsa Romson gick ut i går.

Tidsfristen för att föreslå utmanare till Miljöpartiets ledare Gustav Fridolin och Åsa Romson gick ut i går. Foto: Henrik Montgomery/TT


Byt ut Miljöpartiets språkrör Åsa Romson mot Isabella Lövin, anser riksdagsledamoten Karin Svensson Smith. Ersätt Fridolin också, tycker Anna Eriksson, MP:s ordförande i Norrbotten.

klar

Artikellänk är kopierad

Tidsfristen för att föreslå utmanare till Miljöpartiets ledare Gustav Fridolin och Åsa Romson gick ut i går. I samma veva förklarade Karin Svensson Smith i SVT:s Agenda varför hon tycker att biståndsminister Lövin bör ersätta Romson.

– Vi behöver ett nytt språkrör och jag kan se att Isabella Lövin har ett sätt att förhålla sig som gör att människor lyssnar på henne. Har vi inte företrädare som folk har respekt och förtroende för och lyssnar på, så fungerar det inte, sade Svensson Smith.► LÄS MER: Experten: Därför kommer Romson och Fridolin sitta kvar

– Sedan tror jag att Gustav Fridolin har chans att återupprätta förtroendet, fortsatte hon.

Anna Eriksson håller med om skiftet Romson—Lövin, men inte om Fridolin. Även han bör bytas ut, anser hon, och partidistriktet i Norrbotten nominerade i förra veckan Lövin och finansmarknadsminister Per Bolund till språkrörsjobben.

– De språkrör vi har, de har grävt sin grop djupare, och det är svårt att ta sig ur den med de språkrör vi har. Därför tycker vi att om vi ska rädda förtroendet för partiet nu, då måste vi byta ledarpar, sade Anna Eriksson i Agenda.

De sittande språkrörens framtid avgörs vid MP:s kongress, som inleds den 13 maj, men partiets valberedning vill inte kommentera förslagen som eventuellt har kommit in.

Valberedningen ska nu ha ett antal möten för att sedan föreslå två språkrör till kongressen. Enligt Joakim Larsson siktar man på att göra det innan kongressen börjar. Uppgiften för valberedningen är nu att skaffa sig en bild av hur stödet för de sittande språkrören egentligen ser ut i partiet.

Hur den bilden ser ut, vill han inte säga. Inte heller om språkrören kommer att informeras om det. Andra frågor han inte vill svara på är hur många distrikt som nominerat några andra personer.

Ombuden kan även på kongressen föreslå andra namn än valberedningen.

Miljöpartiets stöd har sjunkit i opinionsmätningarna efter den senaste tidens turbulens, och Fridolin och Romson sade sig nyligen vara redo att lämna sina poster om det kommer förslag på andra med bättre förutsättningar att leda partiet.

En del distrikt har uttalat stöd för de nuvarande språkrören medan många inte vill diskutera frågan offentligt.► LÄS MER: Åsa Romson sitter inte säkert – men det gör inte Fridolin heller

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro