ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mp3-spelare kan vara farlig vid åska

TT · 12 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Vill det sig illa kan du få en ordentlig kyss — som får hjälp av sladden till din elektriska kompis.

- Jag hörde ett sprakande och surrande, sedan fick jag muskelspasmer i ena sidan av kroppen i drygt fyra sekunder innan jag lyckades få av mig mp3-lurarna, säger Anette Webeck till TT.

En vecka efter promenaden i närheten av ett åskväder har Anette Webeck fortfarande ont i sidan av halsen, axeln och huvudet.

Hon säger att hon inte såg några blixtar, men åskforskare Vernon Cooray misstänker att en blixt måste ha slagit ner inom några hundra meter från där Webeck befann sig.- Den här typen av starka elektriska urladdningar kan ske i närheten av blixtnedslag.

Vid åskväder är den elektriska spänningen väldigt hög. Ju närmare ett blixtnedslag du är, desto högre är fältspänningen. Fältet är sådant att spänningen blir starkare med avståndet ovanför marken, alltså är människans huvud mest utsatt. Det är också därför blixten slår ner i saker som sticker upp.- Bär man då en mp3-spelare eller mobiltelefon med en sladd med ström i så förstärks effekten, säger Cooray.

Anette Webecks ena öronsnäcka sprängdes i tre delar — men mp3-spelaren fungerar fortfarande fint.Några fler promenader med den i kvavt åskväder blir det dock inte.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro