ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

MSB-chefen: Högre risk att yttre hot påverkar EU-valet

Sophie Tanha · 9 Apr 2019
Uppdaterad 9 Apr 2019
Mikael Tofvesson från MSB vill uppmana till extra källkritik inför valet.

Mikael Tofvesson från MSB vill uppmana till extra källkritik inför valet. Foto: MSB/TT


Risken för att främmande makt ska försöka påverka det svenska valet till Europaparlamentet anses vara högre nu än under valet 2014. Nu kraftsamlar MSB för att försöka stoppa yttre hot och falska information.

klar

Artikellänk är kopierad

– Vi måste prata om att det finns ett hot och att vi faktiskt är sårbara inför yttre påverkansförsök, säger Mikael Tofvesson, operativ chef för MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, och ansvarig för att skydda EU-valet.

Riskerna för att främmande makt ska försöka påverka EU-valet i Sverige har ökat sedan det sist var parlamentsval år 2014.

– Riskerna är helt enkelt högre eftersom vi har sett att det hänt i andra länders val. I USA, Frankrike och Tyskland. Då riktades misstankarna mot Ryssland.

Men det är inte bara grannen i öst som pekas ut som möjligt hot.

– Efter valen där alla pekade på Ryssland är det klart att vi också tittade i den riktningen, annars skulle vi vara naiva. Men det har skett en kompetensöverföring här och vi måste vara på hugget att det kan komma från andra håll också.

Större effekt i EU-valet

Arbetar går ut på tre punkter:

• Identifiera eventuella hot

• Öka medvetenheten hos befolkningen

• Samordna insatserna med övriga samhället

– Tänk att en kommun inför valet blir angripen av en främmande makt, då har de antagligen inte resurserna att skydda sig själva utan behöver andra myndigheter och nationens hjälp i stort, säker Mikael Tofvesson.

Det finns även en gemensam handlingsplan för EU inför valet, där alla medlemsländer har ett system för att dela information och varna varandra om eventuella hot.

– Men även om risken för att det ska hända är högre nu betyder inte det att de faktiskt kommer att lyckas eller vara effektiva. Här vågar jag säga att vi är ganska varma i kläderna att motverka det här eftersom vi nyligen haft ett riksdagsval.

Under det nationella valet 2018 kunde man däremot inte se någon förändring i spridningen av falsk information eller påverkanskampanjer.

– Det tuffade på som vanligt, med varken mer eller mindre desinformation. Men eftersom det brukar vara färre som röstar i EU-valet kan man säga att den som nu lyckas påverka någon får större effekt utav det, säger Mikael Tofvesson.

Så kan du undvika att bli lurad

Risken för desinformation ser annorlunda ut idag jämfört med när begreppet användes under kalla kriget.

– I dag kan vem som helst köpa riktad reklam och påverkan kan ske på olika metoder. Därför handlar mycket om eget ansvar, säger Mikael Tofvesson.

Arbetet med att öka medvetenheten hos befolkningen ses som en viktig del i att motverka yttre påverkan. Att tänka källkritiskt är det främsta tipset från Mikael Tofvesson:

– Om du ser något som gör dig arg finns det en risk att någon vill spela på dina känslor. Då är det extra viktigt att stanna upp och tänka till, är detta någon som vill få mig att tänka på ett visst sätt och i så fall varför.

Ett annat sätt att hindra sig själv från att bli påverkad av främmande makter är att bli en ”allvetare” genom att inte bara ta del av nyheter kring ett särskilt ämne.

– Då löper du mindre risk att bli upptäckt av främmande makt som vill rikta desinformation mot just dig, som vi såg i fallet med Cambridge Analytica. I slutändan vill vi att är du själv som ska bestämmer vad du ska rösta på, säger Mikael Tofvesson.

klar

Artikellänk är kopierad

Sophie Tanha
Sophie Tanha
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro