ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Muammar Gadaffis brevvän: Han var en bra vän”

Victoria Gillberg · 1 Nov 2011
Uppdaterad 1 Nov 2011
Vem visste att Gadaffi hade en brevvän?

Vem visste att Gadaffi hade en brevvän? Foto: RICHARD DREW /SCANPIX


Muammar Gaddaffi är död – men det är inte hans brevvän en judisk florist från Brooklyn, New York.

klar

Artikellänk är kopierad

Louis Schlamowitz, 81, har skrivit brev till Gadaffi sedan 60-talet. Han har samlat på sig brev och signerade foton från den lybiska diktatorn. – Han var en bra brevvän,  säger Schlamowitz till New York Post.

–Jag tyckte det var väldigt snällt av honom att ta sig tiden att skriva till mig, för jag är ju ingen speciell.

Schlamowitzs hobby är att brevväxla. Han har brevväxlat med alla möjliga från presidenten Harry Truman till Irans ayatolla Khomeini. Han skrev det första brevet till Gadaffi 1969, kort efter han tog kontroll över Libyen. – Jag önskade honom allt gott och gratulerade honom som ny ledare för Libyen. På slutet av brevet skrev jag att jag skulle bli jätteglad om han kunde skicka en personlig bild på honom själv till min mellanöstern-kollektion.

En månad senare fick Schlamowitz en signerade bild av Gadaffi på posten och ett meddelande där ledaren tackar för det trevliga brevet. Och då föddes speciell vänskap på distans. – Vi fortsatte att korrespondera. Jag skickade julkort och brev. Jag brukade skriva om min åsikter om USA och Israel. Jag sa att den israeliska staten aldrig kommer att splittras eftersom den är det judiska folkets hemland.

Gadaffi skrev tillbaka och kritiserade brutalt båda länder i ett två sidor långt brev. I ett brev skrev Gadaffi "USA utövar terrorism mot det palestinska folket genom att ge Israel flygplan och vapen för att attackera palestinska läger”. – Jag håller inte med om allt mina brevvänner skriver, svarar Schlamowitz till New York Post.

Schlamovitz säger att brevväxlingen skapade vissa problem för honom. CIA hade skickat agenter vid ett par tillfällen för att förhöra honom om breven. Men en gång tog han fram sitt album och när de fattade att det var en hobby så la de av.

När Schlamowitz fick reda på Lybiens roll i Pan Ams bombning 1988 som dödade 270 människor i den skotska staden Lockerbie så slutade han skriva till Gadaffi. – Han hade begått brott mot mänskligheten. Jag ville inte beblandas med honom eller hans organisation, säger Schlamowitz.

Men sex månader senare när han hörde om upproren i Libyen så beslöt han sig för att höra av sig igen. – "Om du inte tar hand om ditt folk, kommer ditt folk ta hand om dig" skrev jag till honom.

Men brevet kom tillbaka oöppnat. Den 20:e oktober dödades Gadaffi av libyska rebeller. – Jag blev ledsen över hur han dog. De gav honom verkligen vad han tålde, säger Schlamowitz.

– Men det är så det är i politiken.

klar

Artikellänk är kopierad

Victoria Gillberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro