ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Muhammed, 23, sköts oprovocerat på gatan – tvingades amputera benet

Joel Linde · 9 Sep 2015
Uppdaterad 9 Sep 2015
Se hela historien om Muhammed och skjutningarna i Stockholm i ”Nya Efterlyst” på TV8, onsdag kl. 21:00.

Se hela historien om Muhammed och skjutningarna i Stockholm i ”Nya Efterlyst” på TV8, onsdag kl. 21:00. Foto: TV8 Nya Efterlyst


I onsdagen Nya efterlyst” på TV8 berättas historien om Muhammed och flera andra som hamnat i skottlinjen när gäng i Stockholm har försökt markera sina revir.

klar

Artikellänk är kopierad

Bilderna från sjukhuset.
Bilderna från sjukhuset.Foto: TV8 Nya Efterlyst

För omkring två år sedan gick Muhammed ut en kväll för att köpa sig något att äta i Tensta strax utanför Stockholm. Men han hamnade på fel plats, vid fel tillfälle. En månad senare vaknade han upp på sjukhuset och fick veta vad som hade hänt honom.

– Här ligger jag på intensiven. Här har de sprättat upp magen från bröstkorgen bara för att jag hade så mycket inre blödningar. Det känns fortfarande overkligt, berättar Muhammed för TV8:s ”Nya efterlyst”.

Han sköts i axeln och i magen, ena lungan kollapsade och hans njurar slutade fungera. Läkarna blev också tvungna att amputera hans ben för att rädda hans liv.

– Varför blev jag skjuten? Jag har inga fiender, jag har inte gjort någonting. Och när de berättade om amputeringen blev det ännu mer overkligt för mig. Jag kunde inte koppla det. Jag vet inte om jag var i förnekelse eller något, men jag trodde att det bara var en dröm.

LÄS MER: Gerardo, 35, höggs nästan ihjäl på födelsedagsfesten – helt oprovocerat​

”Nya efterlyst” rapporterar att det under de senaste åtta månaderna har skett ett 70-tal skjutningar i Stockholm. Och flera oskyldiga människor har träffats, bland annat en 70-årig man som blev skjuten i ansiktet, en 56-årig man och en 7-årig pojke som båda sköts i benet. Och så Muhammed, som blev rullstolsburen för resten av sitt liv.

– I mitt förra liv, om man säger så, så försörjde jag familjen. Jag jobbade och tog hand om mina syskon.

Muhammed har fortsatt jobba och studerar till socialpedagog. På sin lediga tid arbetar han med ungdomar på en fritidsgård.

– Jag valde att jobba här för jag är ett sånt tydligt exempel på vad som kan hända. Konsekvenserna av att vara kriminell eller syssla med något kriminellt. Vad som kan hända en själv och vad man kan utsätta andra för, säger han till TV8.

Muhammed vet inte vem som sköt honom och försatte honom i rullstol.
Muhammed vet inte vem som sköt honom och försatte honom i rullstol.Foto: TV8 Nya Efterlyst

Enligt polisen stod Mohammed i skottlinjen, och motivet kan bara ha varit att skrämma och markera. Ingen är dömd och utredningen är nedlagd.

– Det som händer är väl, över lag, att det är ett gäng unga män i åldern 16 upp till 25, som har sina olika revir och de blir kränkta på olika sätt. Den vanligaste anledningen till att det skjuts är vedergällningar. Det är för att behålla sin status och inte trampas på, säger en polis som TV8 talat med.

För Muhammed går livet vidare, men det är svårt att släppa hur någon han inte kände kunde göra så mot honom, helt oprovocerat.

– Man blir ju lite arg också över att någon annan har satt mig i den här sitsen. Att de inte har något konsekvenstänkt, överhuvudtaget. Jag hoppas också att de får se de här bilderna och förstå vad de har gjort. Och vad de kan göra om de fortsätter. Då kanske vi får slut på det här eländet.

LÄS MER: Samuel, 29, försökte ta sitt liv – nu vill han hjälpa andra till bättre öden​

klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro