ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Munkar i storbråk över Jesus grav

Jenny Sköld · 10 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Sakrala utsmyckningar flög i luften och bonader slets ner när munkar drabbade samman i Den heliga gravens kyrka i Jerusalem i går. En av munkarna använde till och med ett krucifix som tillhygge för att bekämpa sina motståndare.Kyrkan betraktas som en av världens heligaste eftersom Jesus korsfästelse, död och återuppståndelse tros ha ägt rum här.

Bråket startade när en grekisk-ortodox präst försökte sätta stopp för det armeniska firandet av att man hittat Jesu kors för 400 år sedan. När han försökte ställa sig i vägen för den armenska processionen utbröt ett tumult när ett dussintal grekiska präster och armeniska munkar från båda sidor drabbade samman. Kravallpolis som tillkallats till platsen för att avstyra bråket kunde till slut sätta handklovar på en bråkstake från vardera läger.  Ingen person ska vara skadad efter händelsen.

Den grekiskortodoxe patriarken av Jerusalem, Theofilos III, beskyller de armeniskortodoxa kristna för att ha orsakat storslagsmålet, enligt nyhetsbyrån TT.

- Armenierna provocerar oss hela tiden. De kräver större rättigheter och försöker få samma privilegier som vi som har haft dem i århundraden, sade Theofilos till den grekiska tv-kanalen Net på måndagen.

Den heliga gravens kyrka delas av grekisk-ortodoxa och romersk-katolska kyrkan vilket ständigt ger upphov till konflikter mellan de olika inriktningarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro